Поскъпването на имотите в световен мащаб през последните няколко години, по време на пандемията и след нея, доведе след себе си до един сериозен проблем са всички, които искат да се сдобият с недвижима собственост - недостъпност на имотите.

И докато повишаването на лихвените проценти се очаква да охлади пазарите на жилища в световен мащаб и да доведе до спад в цените на имотите (макар и това да не означава задължително, че ще станат достъпни), много правителства по света предприемат допълнителни мерки за да подобрят достъпността им.

В последните действия от страна на Канада, чужденците имат вече двугодишна забрана да купуват имоти в страната. Забраната, на практика, цели да помогне за облекчаване на един от най-недостъпните жилищни пазари в света.

Средната продажна цена на имотите в Канада през лятото достигна ниво от малко над 777 000 канадски долара, което бе 11 пъти над средния доход на домакинството.

И макар цените на имотите в Канада да се понижиха минимално през 2022 година, те все още са с близо 50% над нивата от 2013 година. Междувременно средния доход е нараснал едва с 10% от 2015-а до 2020 година година. Това доведе до факта Канада често да е посочвана, като един от най-недостъпните пазари на имоти в света.

Не само Канада обаче приема подобни мерки срещу чуждестранните купувачи. Нова Зеландия прие подобно законодателство през 2018 година, когато страната се бореше с достъпността на жилищата.

Ситуацията у нас

Може би било интересно да видим как стои ситуацията у нас (по отношение на достъпността, тъй като мерки за подпомогане на местните жители така или иначе не са на дневен ред и едва ли скоро ще бъдат), като за пример ще вземем имотния пазар в столицата - София, който като цяло е барометър за състоянието на целия сектор в страната.

За данни ще се обърнем не към родната статистика, а към международно издание за сравнение на цените, доходите и разходите за живот - Numbeo.

Съгласно изданието, средния разполагаем доход (след данъци и удръжки) на човек в София е при ниво от 1899 лева. В същото време средната цена на апартамент с три спални е дадена при ниво от 4 792 лева в центъра и 3 058 лева извън центъра на града.

За целта на проучването ще вземем средна цена между двете стойности, което е - 3 925 лева. При апартамент с площ от 85 кв. м., това прави сумата необходима за покупка на средния имот - в размер на 333 625 лева (това е малко над средната цена за тристаен апартамент от около 300 000 лева, въз основа на офертите за продажба в София, предлагани в популярен имотен сайт).

Въз основа на посочените данни, средния доход на домакинство от двама работещи е в размер на 3798 лева на месец, или 45 576 лева на година. Това означава, че средният тристаен апартамент се купува със 7.3 годишни дохода на домакинство от двама работещи.

Да, това е далеч под нивото в Канада, който е и най-недостъпния пазар на имоти в света. Но това съотношение е доста над нивото от 5.1, което е международен стандарт за границата, където имотите започват да стават крайно недостъпни.

Към достъпността на имотите (от гледна точка на наемането им), можем да погледнем и на база на още един показател - а именно - когато от доходите на домакинството извадим разходите за наем на жилище и сравним остатъчния доход с първоначалния.

Въз основа на този показател, когато от доходите на домакинството от 3798 лева извадим средния наем на жилище от 85 кв. м. в размер на 1 250 лева, съгласно данните на Numbeo, то остатъчния доход е в размер на 67.1% от общия доход.

Това отново поставя българските столичани в не особено добра позиция. За сравнение, в страни като Унгария и Естония, където този процент е сред най-високите в света, остатъчния доход е в размер на над 80%.