Продажбите на жилища в Турция са спаднали с 18,7% на годишна база през ноември. Това спад за трети пореден месец. Според данни на турския статистически институт (TurkStat) продажбите са намалели до 112 483 жилища, пише Daily Sabah.

Продажбите с ипотека са намалели с 44,3% и представляват близо 22% от всички продажби. За периода януари-ноември продажбите на жилища са се увеличили с 21,5% на годишна база и са достигнали връх през лятото, преди да започне цикъла на затягане на паричната политика.

Както обикновено най-населеният град в Турция и ключов туристически център Истанбул, държи най-голям дял от продажбите с 18,8% (21 158 жилища). След него се нареждат столицата Анкара и егейската провинция Измир.

Според данните продажбите на нови жилища отчитат значителен спад от 25% през ноември на годишна база.

От друга страна обаче чужденците продължиха да увеличават покупките на имоти в страната за седми пореден месец. Чужденци са инвестирали над 8 млрд. долара в недвижими имоти в Турция от началото на годината. Данните показват, че продажбите на имоти, свързани с международни купувачи са се увеличили с 24,4% на годишна база през ноември, достигайки 4962 броя.

Най-много са продадените жилища в Истанбул, следван от средиземноморския курортен град Анталия и Анкара. Сред чужденците, гражданите на Ирак оглавяват класацията с най-много закупени имоти в страната. Следват иранци и руснаци.