През седмицата Агенцията по вписванията публикува традиционните си тримесечни данни за броя сделки с имоти в страната. Като единствена институция, която предлага подобна информация, агенцията е основен ориентир за пазара на имоти в цяла България. Ето защо всички участници на него, особено медиите, внимателно следят данните, които публикува. 

От последните, публикувани през седмицата, ясно се видя, че сделките на пазара в София осезаемо намаляват и много медии, включително и Money.bg, отбелязаха този тревожен факт. Данните изглеждаха логични на фона на очакванията за забавяне на пазара в следствие на епидемията от COVID-19 и ограниченията, свързани с нея.

Да, ама не.

Вчера от Агенцията по вписванията изпратиха прессъобщение с различни данни, каквото обикновено не пращат. След поправка в данните се установи, че сделките с имоти в София през третото тримесечие са 6969, което представлява ръст с 1,4% спрямо същия период на миналата година. Във вторник агенцията обяви числа, според които спадът в сделките за периода е 35,8% на годишна база и те са едва 4412 за юли-септември.

От държавната институция обясниха пред Money.bg, че е била допусната техническа грешка и са обявени данни само за месеците юли и август, без данните за септември.

След корекцията става ясно, че сделките все пак са на нивата от миналата година. Броят им е малко по-висок от второто тримесечие на тази година, когато са били вписани 6352 сделки с имоти.

На деветмесечна база в столицата са вписани 18 606 сделки с имоти, което е спад със 7%, спрямо същия период на миналата година.

С други думи - не били компютри, а компоти и не бил спад, а ръст на пазара на имоти.

Как се отрази пандемията на пазара на недвижими имоти в България?

Как се отрази пандемията на пазара на недвижими имоти в България?

И какви са прогнозите за жилищата, офисите, индустриални и търговски площи?