Луксозните имоти се отличават с определени характеристики, като например собствен фитнес, киносалон, огромна спална със собствена баня и т.н. Според експертите обаче, част от тези опции, са напът да изчезнат и да бъдат заменени от други характеристики, които да определят един имот като луксозен.

Домашното кино

Пазарът на домашно кино се оценява на 1.4 милиарда долара през 2015 година или с 50% повече в сравнение с 2010 година. Вече не е достатъчно обаче да се инсталират платно и прожектор.

Собствениците на луксозни имоти отделят много повече, като например 1 милион долара, за инсталиране на личен Imax-салон, както и за регистриране към услугата Prima Cinema, подобна на Netflix, която позволява гледането на актуалните филми от киносалоните, разбира се на една доста по-висока цена от 500 долара.

Имотните експерти смятат, че тази функционалност може да изчезне в бъдеще от домовете на ултрабогатите, поради една единствена причина. Те са изключително заети и нямат време да се радват на собственото си кино.

Огромната основна спалня

В момента при луксозните имоти една от най-ценените характеристики е голямата основна спалня. Към нея изискванията са огромни - от това да е голяма колкото нормален хол, до това да има невероятна гледка и собствена баня.

Тенденциите обаче, започват да се променят и то в посока на изчезването на големите спални и заместването им с по-голям брой по-малки помещения, с различна функционалност и предоставящи повече лично пространство.

Проблемът е, че хората променят отношението към съня и начина по който ползват спалните си, смятат водещи световни експерти в имотния сектор.

Гаражът

Според консултантската компания McKinsey, програмите за споделяне на превоз и безпилотните автомобили, ще намалят нуждата от това да отделяте толкова много пространство за гараж за автомобила си.

По-точно, ще са необходими с 25% по-малко гаражи през следващите десетилетия до 2050-та година, според консултантската компания. Или това се очаква да освободи сериозно пространство за живот.

Дизайнерската кухня

Лъскавите кухни, с огромно пространство заделено за тях и множество ненужни уреди, също са застрашени от изчезване. Причината - отново познатата от по-горе - липсата на достатъчно свободно време. Всъщност, оказва се, че освен ако нямат лични асистенти, или готвачи, кухните на богатите, често остават почти неизползвани.

В допълнение, развитието на някои услуги, като доставката на пресни плодове и зеленчуци и други хранителни продукти, в рамките на няколко часа, също застрашават кухните. Появиха се също така и приложения, които позволяват някой да идва и да Ви готви в дома, избрана от Вас храна.

Хората най-вероятно ще съхраняват в бъдеще минимален запас от хранителни продукти, като останалите ще могат да си поръчват почти в реално време, смятат технологични експерти.