Наемите на най-скъпия пазар на офиси в света - Хонконг може да паднат за пръв път от 4 години, тъй като спадащите акции натежават върху инвеститорските нагласи във финансовия център.

Наемите на най-скъпите офиси - клас "А" в два от водещите бизнес райони ще поевтинеят с около 4% през 2019 г., посочва доклад на Colliers International. Това е в рязък контраст с очакваното поскъпване от 9% тази година, пише Bloomberg.

Спадът в акциите тази година "трябва" да е подкопал доверието във финансовите фирми, които държат под наем повече от половината офис площи от клас "А" в централния бизнес район, съобщават брокери на имоти.

Haeмитe нa oфиcи в Xoнĸoнг ce oчaĸвa дa cпaднaт зa пpъв път oт 4 гoдини

Haeмитe нa oфиcи в Xoнĸoнг ce oчaĸвa дa cпaднaт зa пpъв път oт 4 гoдини

Увеличаването на лихвените проценти и търговската война между САЩ и Китай също ще имат влияние върху настроенията.

Цената на офисите в централния бизнес район е 3300 долара на кв. м, изпреварвайки бизнес районите "Уест Енд" в Лондон и Финансовата улица в Пекин, според CBRE Group Inc.

"Цялостното доверие сред финансовите наематели в Хонконг остава високо", заяви Андрю Хаскинс, директор на изследването в Азия в Colliers.

"Докато напрежението в търговията между САЩ и Китай продължава да бъде водеща новина, тя все още няма осезаемо въздействие върху бизнес средата на Хонконг", посочи Хаскинс.