На жилищния пазар в България все още има търсене, хората инвестират в имоти като за последно. Те вярват в инвестиционната стойност на имота. И след пандемията хората с по-високи доходи осъзнаха, че искат да живеят в по-големи жилища. Наблюдава се увеличение на средната цена на кредита.

Това коментира Деян Василев, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и основател и изпълнителен директор на "Кредитланд" и "Моите пари", пред Bloobmergtv.bg.

Намалява броят на имотни сделки през 2023, в сравнение с предходни години, но средният размер на изтеглен ипотечен кредит нараства. До голяма степен това се дължи и на инфлацията, на недостига на работници, на ръста на цените на материалите.

"Българинът вярва в стойността на имотите. В градовете има голям процент незаети жилища - 20-25%, защото хората са инвестирали парите, но не отдават имотите под наем. Този процент незаети жилища е редно да бъде раздвижен. Ако в София се натрупат 100 хил. незаети жилища, в един момент може да се отприщи лавина и да бъдат продадени "рязко". Това може да се предотврати това - софийска община вече има право да определя данък смет и данък жилище. Също както лихвите у нас са рекордно ниски, така са и тези данъци. Рязкото увеличение не е решение, но всички виждаме, че има нужда от по-добра инфраструктура, почистване", коментира той.

Продавачите на жилища следваха тенденцията на ръст и вдигаха цените през 2023. Тази година цените на по-неатрактивните имоти ще паднат

Продавачите на жилища следваха тенденцията на ръст и вдигаха цените през 2023. Тази година цените на по-неатрактивните имоти ще паднат

На всеки 100 продавача на имот има 135 купувача в София

Ако данъците се раздвижат, в общината ще има повече повече приходи и пазарът на имоти и наеми може да се раздвижи.

Сериозното жилищно кредитиране води ли до имотен балон

Цените на имотите не могат да растат всяка година двуцифрено, но у нас има наваксване преди влизането ни в еврозоната, което се е получило и в Хърватия като растеж. България не е изолиран случай.

Охлаждането на трудовия пазар в България е сериозен фактор, който не бива да бъде пренебрегван. Ще има забавено отразяване - някои фирми в момента наемат, някои съкращават. Забавянето на трудовия пазар със сигурност ще намали и бързия ръст на доходите. "Като сценарий виждам по-бавно охлаждане, оттегляне на купувачите на имоти. Някои от продавачите ще си кажат може би е време да се продава, ако се увеличат данъците", заяви експертът.

Германия отчете спад на цените на имотите с 10% през миналата година, но там спестителите могат да очакват лихви 3-4%, заяви още той.

Средните цени на пазара на луксозните имоти в София: от €180 000 до над €486 000

Средните цени на пазара на луксозните имоти в София: от €180 000 до над €486 000

Пазарът на жилища от средно висок и висок клас ще продължи да бъде стабилен

По отношение на това дали лихвите ще се вдигнат с влизането ни в еврозоната, Василев заяви, че са обсъждали с банките методологията на банките за референтния лихвен процент (РЛП) да не е базиран на Euribor, а на нашите собствени в банковата система - цена на привлечения ресурс.

"Kогато минем в евро, пак ще се използва цената на привлечения ресурс, за който банките плащат в България. Преминаването в евро не означава, че Euribor ще се използва за формиране на лихвите. Няма да има някакъв скок на лихвите тогава."

Кой купува имоти в София? От спекуланти, удвояващи инвестицията си до търсещи убежище на парите си

Кой купува имоти в София? От спекуланти, удвояващи инвестицията си до търсещи убежище на парите си

100% печалба от имоти "на зелено" само за 6 месеца