Инвестициите в офис имоти в Централна и Източна Европа през първите девет месеца на 2020 г. са намалели с 37,5% спрямо същия период на миналата година, показва доклад на Colliers. Броят на трансакциите спада с 45%, а през период местните инвеститори са направили 47% от придобиванията, докато европейският капитал е 35%.

Предлагането на нови офис площи в региона досега остана относително незасегнато, сочи още докладът. Нивата на нетно усвоените площи в повечето пазари за първите три тримесечия на 2020 г. регистрират спад между 27% и 46%, като основна причина за това е изчаквателната позиция на наемателите. През второто и третото тримесечие на 2020 г. се наблюдава увеличение на площите, които наемателите предлагат за преотдаване, и въпреки че технически те са отдадени под наем, това води до допълнително увеличаване на общия обем свободни площи.

"Поради спецификите на различните столици, броят на офис сградите, които са в процес на активно строителство и са планирани да бъдат завършени до края на 2020 г. и през 2021 г. и 2022 г., се различава значително. Доста голямо количество офис площи се очаква да излезе на пазара през 2021 г. в Букурещ, Будапеща, София и Варшава. В зависимост от това, как ще се развие пандемията през следващите 6-12 месеца, можем да наблюдаваме някои закъснения на проекти, които все още не са започнали изграждане. При други, които изискват определено ниво на предварително отдадени площи, за да си осигурят финансиране, също са възможни закъснения. От около 2,1 милиона кв.м., които са в процес на активно строителство в региона и са обект на отдаване под наем до 2022 г., средно 40% вече са заети", коментира Кевин Търпин, Регионален Директор Проучвания на Colliers за Централна и Източна Европа.

Според доклада средният наем на офис площите с клас А спада от €16 до €15 за кв. м., като свободните площи се покачват до 10-11%.