На един от най-недостъпните пазари на жилища в света - Хонконг - нараства тенденцията за търсене на малки домове. През 2019 г. продажбите на т. нар. нано апартаменти (по малки от 24 кв. м. или малко по-малко от две паркоместа) нарастват до 13%, според доклад на Liber Research Community.

За сравнение през 2010 г. тези продажби представляват едва 0,2% от общите продажби, пише Bloomberg.

Високите цени на имотите в Хонконг се оказват трудност за младите, които искат да се сдобият с имот. През последните години строителните предприемачи се ориентират към предлагане на по-малки жилища, които купувачите могат да си позволят. Недостатък е, че тези малки апартаменти едва покриват основните нужди.

Liber Research прави изследване сред 8550 нано апартамента между 2010 и 2019 г. 85% не са имали отделна спалня, а на 70% липсва прозорец в тоалетната. Почти всички от тях имат отворена кухня.

Малката жилищна площ отдавна е проблем в Хонконг. Хората с ниски доходи прибягват до така наречените домове - ковчези, в които има просто едно място за легло.

Въпреки че градът беше под натиск по време на пандемията, както на много места по света, с нарастването на безработицата до 15-годишен връх, пазарът на имоти остана устойчив. Цените на жилищата са спаднали само с 1% през 2020 г., показват данни на Centaline.

Една трета от продажбите на нано апартаменти през периода е на компанията

Henderson Land Development Co.