Продажбите на имоти в Китай намаляват с най-бързия си темп от около 16 години, показват даните през април. Причината: локдауните, заради Covid-19 охладиха още повече търсенето, въпреки смекчаване на политиката, която целеше да подкрепи ключов стълб на втората по големина икономика в света, пише Reuters.

Продажбите на имоти от стойностна гледна точка са се свили през април с 46,6% на годишна база, което е най-големия спад от август 2006 г. досега. Това е значително над понижението с 26,17% през март, според изчисления на Reuters на база данните на китайското Национално статистическо бюро. Продажбите на имоти от стойностна гледна точка за януари-април са намалели с 29,5% на годишна база.

Мярката за понижаването на лихвите по ипотечните кредити за някои купувачи на жилища не убеждава инвеститори и анализатори, че така може да се съживи липсващото търсене на имоти.

"Лавина" от отрицателни ефекти за световната икономика - заради новите локдауни в Китай

"Лавина" от отрицателни ефекти за световната икономика - заради новите локдауни в Китай

Какви ще са последствията от прекъсванията на веригите за доставки

От миналата година досега секторът на имотите в Китай, който е голям двигател на икономическия растеж, е в период на остър спад, след като властите предприеха ограничения срещу прекомерната задлъжнялост на строителните компании, които отблъскват потенциални купувачи на жилища от пазара.

Над 80 града в страната въведоха мерки за да засилят търсенето: това са субсидии, намаляване на лихвите по ипотечните кредити и по-малки първоначални вноски. Това обаче не даде резултат, особено на фона на наложените ограничения заради Covid.

Инвестициите в имоти от строителни компании в национален мащаб са намалели с 2,7% на годишна база през януари-април, след като нараснаха с 0,7% в първите три месеца на годината. През април инвестициите в имоти са намалели с 10% на годишна база, най-бързия темп от декември, спрямо свиване с 2,4% през март.

Новостроящите се жилища от гледна точка на площ са се сринали през април с 44,1% на годишна база, най-бързия темп на спад от януари-февруари 2020 г.

Новозапочнатите жилища са се свили с 26,3% за периода януари-април спрямо година по-рано след спада със 17,5% през първото тримесечие на годината.