Изоставените офис сгради, които бяха забравени по време на дистанционната и хибридната работа, може да имат нов живот.

Според документ за Националното бюро на САЩ за икономически изследвания установява, че над 2000 офис сгради в американските центрове могат да бъдат превърнати в екологични жилищни сгради. Евентуалните преустройства биха могли да доведат до 400 000 нови жилищни сгради и най-малко над 170 000 нови жилища, които ще са от голяма полза в градовете, в които има едновременно жилищна криза и празни офис сгради, пише Business Insider.

Около 11% от офис сградите в търговските центрове на 105-те най-населени града в САЩ биха били подходящи за преустройство в жилищни сгради. Тези "зомби" имоти, които стоят празни и само трупат разходи, могат да бъдат превърнати в жилищни сгради с 200 жилища, като се преустроят, а тези процеси ще отнемат по-малко време от изцяло ново строителство.

Жилищни преустройства биха се справили с трите основни проблема, пред които са изправени офис сградите днес: свободни работни места, по-високи лихвени проценти и климатични разпоредби.

След приемането на дистанционната работа, много фирми не подновяват договорите си за наем на офиси. Повишените лихвени проценти са спирачка за собствениците на офис имоти да изплащат своите ипотеки. А новите екологични разпоредби изискват сградите да отговарят на определени стандарти за енергийна ефективност, което може да наложи скъпи ремонти.

Точно сега САЩ се намират в средата на тежка криза в предлагането на жилища. За да се справи с търсенето, страната трябва да построи около 3,8 милиона до 6,5 милиона нови жилища.

Какво се случва с  пазара на имоти в САЩ след 10 повишения на лихвите

Какво се случва с един от най-големите пазари на имоти в света след 10 повишения на лихвените проценти

Предполага се, че с повишаването на лихвените проценти, цените ще падат, но това не се случи

В Ню Йорк има най-много сгради, които отговарят на критериите за преобразуване на жилища. Метрозоните на Сан Франциско и Лос Анджелис също са привлекателни. И трите столични района са с едни от най-високите жилищни разходи в страната.

Превръщането на офис сгради в апартаменти не е нова концепция, но може да бъде трудно и скъпо да се преустроят гради сред строги разпоредби за зониране, местно недоволство и високи разходи за преустройство.

От сградите идват почти 30% от общите емисии на парникови газове в САЩ. Проучването установи, че 72% от големите офис сгради в Ню Йорк отделят повече затоплящи климата газове, отколкото е разрешено според целите на страната за емисии за 2030 г. Ако има преустройство на на офис пространства в домове, то ще трябва да се съобрази и с новите стандарти за енергийна ефективност.