Цената на това да притежаваш собствен дом в Съединените щати се покачва бързо, като разходите на този лукс растат главоломно. И тук не става дума само за ипотечни плащания, става ясно от ново проучване на Bankrate, цитирано от CNN Business. Собствениците на жилища отвъд океана днес плащат средно $18 118 годишно за данъци върху собствеността, застраховка, поддръжка, енергия и различни други разходи, свързани с притежаването на собствен дом. И да, това вече е лукс. 

Разходите за собствен дом доближават цената на закупуване на употребявана кола и представляват 26% увеличение от преди четири години, когато средната сума за притежание и поддръжка на жилище възлизаше на $14 428.

Настъпи златна ера за наемателите в САЩ

Настъпи златна ера за наемателите в САЩ

Жилищният пазар отвъд океана излиза извън контрол

Всички тези променливи разходи са в допълнение към фиксираните разходи за ипотека, като към тях освен данъци и застраховка, прибавяме и по-скъпите такси за интернет, сметки за телевизия и за цялостната поддръжка на един дом. Констатациите са още едно напомняне колко по-скъп е станал животът след Covid-19, коментират финансови анализатори.

Новите данни подчертават натиска, който американците изпитват от свързаните с жилищата им разходи. И въпреки че цената на храна и газ е поевтиняла, общата допълнителна сметка за собствен имот е нараснала с 5,4% на годишна база през май, според Бюрото по трудова статистика. Това е доста над общата инфлация от 3,3%.

Снимка 507869

Източник: iStock

Днес много американци искат да си купят жилище, но не успяват, тъй като цените на жилищата, подобно на Европа, скочиха до рекордно високи нива. На този фон лихвите по ипотечните кредити също остават високи. Казано с едно изречение - американският пазар на жилища тези дни е недостъпен до най-висока степен в своята история.

Впрочем, дори онези, които са имали късмета да са закупили собствен дом през последните няколко години, се борят с шока от сметките за поддръжка.

"Средните месечни разходи са се повишили от $1202 на месец през 2020 г. до $1510 днес", констатират от Bankrate.

Джеф Островски, анализатор в Bankrate, коментира пред CNN, че "основните двигатели на скока в разходите за собственост са разходите за поддръжка и застраховка".

Премиите за жилищно застраховане скочиха през последните години, отчасти поради екстремните метеорологични условия.

"Застраховката за имущество ни се се удвои и това стана без никакво предизвестие", казва Дженифър Шауер, която през 2021 г. закупува собствен дом в Новато, Калифорния.

Американката споделя, че някои от нейните съседи са загубили изцяло правото на застраховка, поради нарастващата заплаха от горски пожари в региона.

"Съседите ми казаха, че имам късмет, че застраховката ни току-що се удвои, вместо да бъде отменена."

Лихвите за жилищно застраховане са скочили с 11,3% на национално ниво само миналата година, според S&P Global. В същото време, индустрията на жилищните застраховки в САЩ загуби $101,3 милиарда през 2023 г. заради силни бури, урагани и горски пожари, които причиниха значителни щети. Високата инфлация направи много по-скъпо възстановяването на имотите.

Шауер, която има две деца и работи като педагог в гимназия, наскоро разбира, че домът й се нуждае от водопроводен ремонт на стойност $10 000.

"Пазарът на жилища беше толкова конкурентен, когато купихме тази къща, че за да я получим се отказахме от проверка на състоянието. Купихме имота такъв, какъвто е. Знаехме, че водопроводът е стар, но той буквално се разпадна", разказва собственичката на американска къща.

За да свърже двата края и да се справи с неочакваните разходи за притежание на жилище, Шауер по примера на много други американци поема допълнителни часове работа в училище като заместващ преподавател и приема помощ от семейството си, за да плаща таксите за обучение на сина си. Освен това, избягва да се храни навън и почти не пътува. Най-тъжната истина е, че тази жена е част от т. нар. американска средна класа, която е по-бедна от всякога. 

Искате да продадете жилище в САЩ: Сега е моментът!

Искате да продадете жилище в САЩ: Сега е моментът!

Няколко съвета за продавачите, които се опитват да получат най-добрата цена.