Американката Емили Нейшънс трябваше да промени живота си през април. След като апартаментът й в района на Нашвил в САЩ беше наводнен за трети път тази пролет, тя започна да се оглежда за ново място за живеене. За момент си помисли да си закупи нов дом, но бързо се отказа - разходите по ипотека вече са твърде големи, така че отвово ще е под наем. Нейната история, която прилича на още милиони истории от САЩ, разказва Business Insider.

След наводненията, героинята на тази история се отказа от стария си договор за наем и подписва договор за чисто ново студио в жилищен комплекс близо до центъра на града.

Ралито при продажбите на нови жилища в САЩ приключва

Ралито при продажбите на нови жилища на един от най-големите пазари приключва

Сделките с нови имоти намаляват все по-осезаемо

"Пазарът е луд в момента. Няма смисъл дори да опитваме и да купуваме", казва Емили.

Наемите обаче не са толкова високи. Двустайният апартамент на американката струва 1500 долара на месец. Вноска, доста по-поносима от ипотечната. Тази дори е от високите. Затова и все повече американци се насочват именно към този пазар.

Снимка 489408

Средната  лихва по ипотечните кредити в САЩ се движи близо до връх от две десетилетия насам, като към днешна дата има приблизително 30% по-малко жилища на пазара, отколкото през 2019 г. Средната продажна цена достигна рекордните 390 613 долара през май, според Redfin.

От друга страна, вълна от жилищно строителство заля пазара с нови студиа  по една или две спални, принуждавайки мениджърите на имоти да протягат ръка и да смъкват цените, ако искат да привлекат наемателите. Защото изборът все още е твърде голям.

Повечето от тези имоти не са евтини, разбира се, но наистина са изгодни в сравнение с разходите за закупуване и поддръжка на собствен дом в момента. Доходите на американските домакинствата са нараснали по-бързо от наемите през последната година, а наемателите, които правят повече от средния доход, сега се възползват от повече възможности, именно благодарение на притока на нови апартаменти.

Рисковете, които носят търговските имоти за банките в САЩ

Рисковете, които носят търговските имоти за банките в САЩ

Те идват основно от кредитите за инвестиционни фондове в недвижими имоти