Намаление от 6,4% на строителната продукция през януари 2021-а на годишна база, показват данните на Националния статистически институт. Това е 12-ти пореден месец на спад общо за сградното и гражданското/инженерното строителство. Един от най-големите сривове беше през април миналата година, когато спадът бе от над 15 на сто. За последно ръст беше отбелязан през януари 2020 г., малко повече от месец преди пандемията от коронавирус - от 1,8%.

През януари 2021 г. продукцията от сградното строителство намалява с 1.8%, а от гражданското/инженерното строителство - с 0.7 на сто.

На годишна база сградното строителство намалява с 11%, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано повишение от 0.5% според статистиката.

Наскоро стана ясно, че България е на четвърто място в Европейския съюз по годишен спад на строителната продукция през декември. Това показаха данни на европейската статистическа служба Евростат.

Строителната продукция в страната ни през последния месец на миналата година се свива със 7% на годишна база, което е и най-големият спад от май насам. По-голямо понижение на строителството за посочения период в ЕС от България регистрират само Белгия, Чехия и Франция.