Ценовият спад в Хонконг, известен като най-недостъпният жилищен пазар в света, се ускорява, съобщава Bloomberg. Причината: нарастването на разходите по заеми през последната седмица на октомври. Отчетеното намаление при цените на имотите е най-голямо от март 2016 година насам, според индекса на хонконгската консултантска компания Centaline за цените на вторичния жилищен пазар.

Имотният пазар в Хонконг беше един от най-големите бенефициенти от ниските лихвени проценти, като показателят на Centaline се повиши с над 500% спрямо най-ниското си ниво, записано през 2003 година, до най-високото от 2021-а. Сега този възходящ тренд преминава към низходяща траектория, тъй като разходите по заеми скачат, икономиката се свива, а отливът на жители увеличава напрежението при предлагането.

Кредитите

Едномесечните разходи по кредити в Хонконг, известни като HIBOR, нарастват до най-високото си равнище от 2008 година насам поради обвързването на местната валута с щатския долар. Над 96% от ипотечните заеми са обвързани с този лихвен процент, според данни от септември за новите заеми на банковия регулатор на специалния административен район - Hong Kong Monetary Authority.

Продажбите на нови жилища могат да достигне едва 50% от обичайните средни стойности, като това ще бъде най-ниското ниво от две десетилетия насам, показват изчисленията на Bloomberg Intelligence. Това създава предпоставки за отстъпки от страна на строителните компании, за да продадат свободните жилища, най-вече студиата, при които търсенето остава слабо.

Според очакванията на експертите, цените на жилищните имоти в Хонконг ще спаднат с 30% до 2023 година.

Сингапур изостава от Хонконг  в надпреварата за център на богатството в Азия с близо 2 десетилетия

Сингапур изостава от Хонконг в надпреварата за център на богатството в Азия с близо 2 десетилетия

Богатството на Сингапур е на половината на това, съсредоточено в Хонконг през 2021 г.