Цените на жилищата в Германия показват признаци на стагнация след неотдавнашният спад, според ново проучване. Но ситуацията е различна в различните региони. В последно време пазарът на имоти в Германия е в период на турбуленция.

Заради рязко нарастващата инфлация в страната, която доведе до повишаване на лихвените проценти, търсенето на жилища намаля и предизвика забележим спад в цените на имотите след години на растеж. Според нови данни обаче тази тенденция на спад може да приключи.

Апартаментите и къщите са поевтинели с 0,9 процента през второто тримесечие на 2023 г. в сравнение с първото тримесечие. Това установи Асоциацията на германските банки Pfandbrief (vdp), която представлява големите кредитори за недвижими имоти. В сравнение със същото тримесечие на миналата година средната цена на жилищата е паднала с 5,4%, според институцията която представлява Deutsche Bank, Commerzbank и големите спестовни банки.

"Спадът на цените на имотите забележимо намаля", се казва в доклада на vdp, цитиран от местната медия thelocal.de.

5 признака, които показват колко е затънал секторът на имотите в Германия

5 признака, които показват колко е затънал секторът на имотите в Германия

Заетостта в сектора на строителството значително пада

Данните сочат, че цените на жилищните имоти са се понижили леко през второто тримесечие (с 0,4% спрямо предходното тримесечие).

Една от причините за промяната е, че "се смята че лихвените проценти по дългосрочните заеми няма да се покачат повече", коментира управляващият директор на vdp Йенс Толкмит.

Спадът в цените на имотите се дължи по-скоро на по-високите лихви по кредитите, които правят финансирането на жилище по-скъпо за хората.

Според Федералната статистическа служба къщите и апартаментите са понижили цените си със средно с 6,8% през първото тримесечие на 2023 г., спрямо същото тримесечие на миналата година и с 3,1 процента спрямо предходното тримесечие.

Най-малък спад на цените на имотите има в Берлин

Според проучването на vdp цените на жилищните имоти в седемте големи града на Германия са паднали средно с 1,1% спрямо предходното тримесечие на тази година и с 5% на годишна база.

Най-малък спад на цените е отчетен в столицата Берлин със спад от 3,6 на сто за година.Причината е, че търсенето остава сравнително стабилно в Берлин, като разходите за наем също се повишават там.

Най-големи спадове на цените на имотите са регистрирани във Франкфурт (-9,1%), Мюнхен (-6,7%) и Хамбург (-6,4%). Всъщност само в Дюселдорф цените се покачват за периода, въпреки че увеличението беше малко - 0,1 процента.

Изводите на vdp се основават на данни за сделки с имоти от 700 банки и се смята за по-достоверен от анализите, базирани на реклами.

Натиск върху пазара на наеми

Натискът върху пазара на наеми продължава. Според експерти поради по-малкото възможности за закупуване на жилища в Германия и нарастващите лихви по ипотечните кредити, хората остават или се връщат на пазара на наеми.

Цените на новите договори се повишават доста през второто тримесечие на тази година. Ръстът е от 6,2% спрямо същото тримесечие на миналата година, според доклада на vdp.