Цените на жилищата в Хонконг може да паднат с до 10% през второто полугодие, след като две големи банки повишиха ипотечните лихви за нови купувачи на жилища до най-високото ниво от 2008 г., според Bloomberg.

За първи път тази година HSBC Holdings Plc и Standard Chartered Plc повишават тавана на лихвите по жилищните ипотечни кредити в Хонконг с 25 базисни пункта.

По този начин цените на жилищата може да паднат с 5% до 10% през втората половина, изчислиха анализатори.

Пазарът на имоти в азиатския финансов център е подложен на изпитания след четири повишения на лихвените проценти от банките тази година. Стойностите на жилищата в Хонконг вече са паднали с над 4% според Centaline.

HSBC държеше над от 20% от пазарния дял на Хонконг в ипотеките както за така такива на вторичния пазар, така и за нови домове през юли, според Referral Mortgage Brokerage Services. За 30-годишен ипотечен заем от 5 милиона хонконгски долара (637 250 щатски долара) месечната вноска сега ще нарасне с 1 324 хонконгски долара.

Хиляди хора напускат Хонконг. Накъде отиват?

Хиляди хора напускат Хонконг. Накъде отиват?

Хонконг вече загуби жители през 2020-а и 2021 година, но се очаква до края на тази да постави исторически рекорд

Това може да окаже допълнителен натиск върху най-недостъпния пазар на имоти в света. Goldman Sachs Group Inc прогнозира спад от 20% до 2025 г.

Заемодателите може да повишат основните лихвени проценти тази година. Всичките 12 анкетирани от Bloomberg икономисти прогнозираха, че основните лихвени проценти ще се покачат тази година, някои с до 100 базисни пункта.