Доста хора започнаха да напускат Хонконг по време и най-вече след масовите политически протести през 2019 година. Още повече хора си тръгнаха по време на пандемията през 2020-а и 2021 година. Тази година обаче напускането на Хонконг е толкова масово, че е на път да постави исторически рекорд.

"През 2022 година хората напускат града не защото го искат, а защото нестихващите ограничения, свързани с Covid19 гщи принуждават", коментират жители на Хонконг пред CNBC. Според тях хората виждат все по-ясно "ерозия на демократичните норми, която ги принуждават да си тръгнат".

90 000 души напускат Хонконг за година - най-голям спад на населението там от 60 години

90 000 души напускат Хонконг за година - най-голям спад на населението там от 60 години

Много от тях бягат във Великобритания

Ръстът на емиграцията ускорява "изтичането на мозъци" на професионални таланти. Това започна през март, когато случаите на Covid-19, предизвикани от варианта Омикрон, нараснаха до небето в града.Макар в повечето случаи те да протичат леко и въпреки че много от тях са дори безсимптомни, местните власти въведоха невиждани мерки и локдауни в политика, наречена "нулев Covid".

Масово изселване

На фона на твърденията на правителството, че то продължава да защитава "правата и свободите на човека", с допълнението, че "човекът обаче трябва да спазва закона при упражняване на свободата", местните хора, както и чужденците просто напускат.

През последните 60 години населението на Хонконг нараства почти всяка година - от около 3,2 милиона души през 1961 година до 7,5 милиона през 2019-а, според отдела за преброяване и статистика.

От 2015-а до 2019 година градът приютява средно 53 000 нови жители годишно. Това е приблизително същият брой хора, които са напуснали Хонконг само през първите две седмици на март 2022 година, според отдела за имиграция на града.

Хонконг загуби около 93 000 жители през 2020 година. След това още 23 000 през 2021-а. Тази година обаче ще си тръгнат толкова много, че според някои прогнози градът може да се върне и на нивата от 60-те години на миналия век.

Къде отиват хората?

Най-масовата миграция към момента е към Сингапур. Лошата новина за Хонконг е, че заедно с наемниците, масово от града си тръгват и представителите на малкия и среден бизнес. Сякаш "всички си отиват", заедно с целите си екипи, коментират местни жители на мегаполиса.

Освен в Сингапур, предпочитани дестинации за хонконгци са още Япония, Тайланд, Австралия, САЩ, Канада, Дубай, Великобритания и Европа.

Цените на жилищата в Хонконг ще спаднат с 20% следващите години

Цените на жилищата в най-недостъпния имотен пазар ще паднат с 20% следващите години

Стойностите на жилищните имоти ще падат с 5% всяка година в периода 2022- 2025 г