Цените на жилищата в Хонконг ще паднат с около 20% през следващите четири години, на фона на резкия спад в икономика и покачващите се лихвени проценти, твърдят анализатори от Goldman Sachs Group Inc.

Стойностите на жилищните имоти ще падат с 5% всяка година в периода 2022- 2025 г., се казва в доклада. По-рано инвестиционната банка прогнозираше, че цените ще останат непроменени тази година, след което ще спаднат с 5% през 2023 и 2024 г.

Когато пета вълна от инфекции с Covid-19 удри финансовия център, последва свиване на икономиката през първото тримесечие, твърдят икономистите на Goldman. През последните няколко месеца правителството издаде заповед за фирми, фитнес зали и кина, да затворят и да ограничат наптупването на хора. Някои мерки трябва да бъдат разхлабени в края на април, ако ситуацията с пандемията се продължи да се успокоява.

Нарастващата безработица и по-високи разходи по заеми ще намалят търсенето, което ще се отрази в по-ниските цени на жилищата според банката. Goldman очаква лихвите по ипотеките да се удвоят и да стигнат близо 4% през 2024 г. от 1,5% в момента.

Цените на жилищата в града падат през последните няколко месеца, според Centaline Property Agency Ltd. Цените са паднали с над 3% от началото на годината и са най-ниските от 12 месеца.