Една от знаковите имотни сделки на 2023 г. може да стане факт благодарение на синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка. Те обявиха на търг централата ѝ на столичния пл. "Гарибалди", а началната цена е повече от изгодна и при нисък интерес сградата може да се сдобие с нов собственик срещу под 20 млн. лв.

Контекст: Централата на КТБ е строена с цел да приюти банка още преди век. През 1921 г. в нея влиза Българската търговска банка на Атанас Буров, като бюрото му е запазено и до днес.

КТБ пак ще разпределя пари между кредиторите си

КТБ пак ще разпределя пари между кредиторите си

Синдиците на обявената в несъстоятелност банка започват петото разпределение на финансови средства

В края на 1947 г. сградата минава към активите на Държавния застрахователен институт. В по-ново време в нея се намираше Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. След криза с отчетлив политически привкус през 2014 г. трезорът се оказа фалирал, а банкерът - избягал в Белград.

Така близо десетилетие знаковата сграда на практика не се използва.

Още 250 млн. лева за кредиторите на КТБ

Още 250 млн. лева за кредиторите на КТБ

Парите, които Корпоративна банка връща по задълженията си, са близо 1.3 млрд лева

Детайли: Сега синдиците продават с тайно наддаване не директно централата, а фирмата "Евробилд 2003", която притежава ипотека върху нея. Огледи ще се правят от 17 до 20 юни, а офертите ще бъдат отворени на 21 юни.

Началната цена е 17,5 млн. лева. За луксозна сграда в идеалния център на София с около 5000 кв.м площ цената от под 1800 евро на квадрат е много ниска.

Справка на Money.bg в платформите за продажба на имоти показват, че средната цена на офис пространствата в централната част на столицата е над 2300 евро на квадрат - и то за значително по-непретенциозни локации.

Кой какво дава и връща на вложителите на КТБ?

Кой какво дава и връща на вложителите на КТБ?

Министър-председателят пак потъна в света на финансовата фантастика

От друга страна: Макар и изгодна, тази покупка не би била безпроблемна - в свой материал "24 часа" отбелязва, че върху сградата има възбрана от КПКОНПИ, т.е. може да бъде отнета в полза на държавата.

Освен това оценители коментират пред изданието, че статутът на паметник на културата, който тя има от 1978 г., сериозно ограничава възможностите за преустройства.

От чисто репутационна гледна точка, поне в обозримо бъдеще интерес към централата на фалиралата КТБ едва ли ще има от страна на други български банки.