Селцето Сатра Брун в Швеция беше обявено за продажба, предаде CNBC. Известната с минералните си извори дестинация се намира на 124 километра от столицата Стокхолм, а цената му е 7,3 млн. долара или 70 млн. шведски крони.

То е основано през 1700 година, когато д-р Самуел Скраге открива вода и купува земята в околността, след което построява кладенец, болница, църква и къщи, привлечен от нарастващата популярност на минералните извори по това време. Преди три века хората са смятали, че къпането в и пиенето на минерална вода оказват балансиращ ефект върху цялостното здраве.

Поради тази причина, представителите на висшата класа в страната също построяват домове в селото, а земите там са им предоставени като дарение. В Сатра Брун са построени чешми с топла и студена изворна вода за пиене и бани, а Скраге е призовавал хората да пият и да се къпят в тези води всеки ден.

Подходът на Швеция срещу Covid-19 вече дава резултати

Подходът на Швеция срещу Covid-19 вече дава резултати

Страната достига плато, а икономиката далеч не понася такъв удар

Четири десетилетия по-късно земята и жилищата са купени от епископ, а след смъртта му са наследени от университетът Упсала. Той притежава селото и имотите над 250 години, преди те да бъдат купени от местни предприемачи, които го превръщат в спа център, а в последствие стартират и производство и бутилиране на минерална вода.

Днес в Сатра Брун се намира един от седемте най-чисти извора в страната, а бутилиращият бизнес е част от сделката, която включва имотите, сред които са ресторант, хотел и баня, територията от 200 хил. квадратни метра на самото село и още 1 квадратен километър неразвити площи. Правният статус на селото е дружество с ограничена отговорност, което според местното законодателство означава, че то може да бъде купено и от чужденци.

Швеция започва тестове на държавна криптовалута

Най-голямата скандинавска икономика пуска държавна криптовалута

Никоя друга държава в света не използва толкова малко кеш

Сградите са строени през целия период от над три века от създаването на селото и предоставят "разходка във времето", по думите на брокера Йонас Мартинсон от Christie"s International Real Estate, които управляват сделката.

По данните на компанията за луксозно недвижимо имущество, оборотът на Сатра Брун за миналата финансова година е приблизително 34 млн. крони или 3,6 млн. долара. Желаещите да станат неговите нови собственици ще участват в наддаване, което ще се проведе на 31 май тази година.