Половината от хотел "Златна котва" ще стане собственост на мажоритарния собственик на "Златни пясъци" - "Златни" АД, което държи 63 процента от капитала. Това е записано в дневния ред на предстоящото общо събрание на дружеството, което ще се проведе на 8 февруари, съобщи Българската фондова борса.

Предвижда се "Златни" АД да придобие хотела срещу 526 хил. евро, което е половината от пазарната му оценка. Плащането по сделката ще се извърши разсрочено на четири равни вноски. Всяка от тях ще бъде по 135.5 хил. лв.

Основанието за продажбата е подобряване на финансовото състояние на туристическото дружество. Като money.bg съобщи, компанията започна изграждането на апартаментен хотел. За финансирането на проекта от банка обаче е благоприятно придобиването на собствеността върху земята и от друго дружество в групата на "Златни пясъци".

Още повече че в момента се водят преговори за отпускане на кредитна линия, а финансовата институция изисква гаранции и обезпечения както от "Златни пясъци" АД, така и от "Златни" АД.

Акционерите на "Златни пясъци" АД ще гласуват и за взаимно встъпване в дълг с другият си основен собственик - "С Травел" АД, което притежава 28 на сто от компанията.

Задължението на "С Травел" е към Корпоративна търговска банка (КТБ) и е в размер на 5 млн. евро.