Отношението на бедните и финансово успешни хора към харченето на пари е коренно различно. Това, за което първите са готови да вземат заем, за вторият просто не е важна и интересно. В края на краищата, богатите хора са добре запознати кои разходи се изплащат и кои не.

Не е тайна, че прагматичното отношение към парите помага на хората да станат богати. Ако анализирате за какво обикновено харчат пари най-успешните бизнесмени в света и какви разходи избягват, ще бъдете много изненадани. От някои неща, които отдавна се считат за атрибути на луксозен живот, те изобщо не се нуждаят. Но хората, които не са богати, напротив, смятат, че такива покупки или инвестиции ще ги доближат до разкоша.

Ето 12 неща, за които не нужно да давате парите си и какви какъв тип разходи обикновено са излишни или направо вредни?

Снимка 261387

Източник: iStock

Пазаруване по емоции

Отстъпки, разпродажби, промоции - всичко това хипнотично засяга някои хора, принуждавайки ги да купуват напълно ненужни неща. Малко вероятно е наистина да ви трябват още един черен панталон или два пакета чипс на цената на един. Но от заветния милион, този разход ще ви отдели още повече. Известният инвеститор с богатство от милиарди долари, Уорън Бъфет, казва: "Ако постоянно купувате ненужни неща, един ден ще трябва да продадете правилните" - и в тази фраза е цялата същност на импулсивното харчене. За да го избегнете, винаги правете списък за пазаруване преди да отидете в магазина и го спазвайте стриктно.

Скъпи недвижими имоти

Купувайки недвижими имоти на завишена цена, най-вероятно просто ще станете собственик на добър дом. След като сте купили евтин, но обещаващ, в бъдеще ще можете да спечелите добър капитал върху него. Това е, което обикновено правят компетентните инвеститори.

Луксозни гардеробни артикули

Носенето на скъпи маркови дрехи и обувки всеки ден обикновено е характерно за хора с не толкова големи доходи, с което те целят да повишат статута си. А известни бизнесмени, собственици на многомилиардни корпорации, знаменитости и членове на кралски семейства се чувстват доста комфортно да се появяват на публично място в прости тоалети от евтини марки.

Снимка 479384

Източник: iStock

Най-новият модел смартфон

Шегата за студентите, които вземат заеми за най-новата версия на мобилното устройство, отдавна е престанала да бъде само шега. Един богат човек ще помисли сто пъти дали се нуждае от ново оборудване в момента, дали това оправдава завишената му цена. В края на краищата, цените на джаджите бързо падат с пускането на все повече и повече нови модели, и разумното отношение към тях ви позволява да спестите много.

Удължена гаранция

Притеснени, че скъпото оборудване ще се повреди, притежатели на скромни доходи често купуват удължени гаранции и надплащат сериозно базовите цени. Богатите хора са уверени в качеството на това, което купуват, и знаят, че стандартна гаранция от производителя в повечето случаи е достатъчна.

Снимка 422095

Източник: iStock

Кредити

Говорейки за заеми, това, което преди всичко отличава финансово обезпечения човек от по-малко успешния, е отношението към сметките. Богатите хора се опитват да планират разходите компетентно, да се справят само със собствените си средства и да плащат всичко навреме. Затова не трупат кредити, не просрочват сметки и не плащат допълнителни комисионни. Както отбелязва милиардерът Марк Кюбан: "Използването на кредитна карта означава да не искаш да бъдеш богат".

Снимка 501481

Източник: iStock

Всички желания на децата

Малко глезене на децата не е лошо, но само ако не се развие в задоволяване на абсолютно всички техни желания. Малките деца винаги ще искат нова играчка, а по-големите деца винаги ще искат нов смартфон ли друга модна джаджа. Богат човек в тази ситуация ще претегли всичко и ще реши дали покупката си струва парите, или е просто още една излишна прищявка.

Бързо хранене

Основните потребители на бързо хранене са хората с ниски доходи. Успешните хора предпочитат правилното хранене. В края на краищата, то ви позволява да приготвите и консумирате вкусни ястия от прости, евтини и полезни продукти. А за да се храните постоянно и обилно в McDonald's, трябва да оставите там сериозни суми.

Разходи за имидж

Без значение колко се стараят хората със средни доходи да опитват да повишат статута си с помощта на атрибутите на "разкошния живот", това никога не успява. Шикозни банкети, бизнес класа в самолета, гурме ресторанти, уникални аксесоари и друг допълнителен лукс - ако похарчите последните пари за това, само за да хвърлите на някого прах в очите, няма да станете богати. Дори обитателите на Бъкингамския дворец пестят електричество. И много успешни бизнесмени и политици се движат с евтини автомобили или пътуват в икономична класа. Скромността, където е възможно, им позволява да спестят солидни суми за нещо по-важно.

Снимка 505883

Източник: Facebook

Луксозен дизайн

Няма нищо по-безсмислено от това да инвестирате пари в скъп интериор на жилището и постоянно да го актуализирате, следвайки най-новите тенденции. Освен това цялата тази позлата, монограм и други подобни са абсолютно непрактични и понякога доста кичозни. Богатите хора се стремят към комфорт и простота. Те избират естествени материали, спокойни цветове, структури и практични решения, които няма да излязат от мода с години.

Образование

Това, разбира се, не означава да се отрича образование като цяло. Често разходите за допълнителни класове и преподаватели по общи предмети в името на влизането в най-добрия университет, обучение в този университет само поради престижа му (включително закупуването на диплома) и други разходи, дават някакви знания, но не и способността да ги прилагате. В края на краищата, "корицата на дипломата" рядко отваря пътя към богатството. Много от най-успешните милионери са учили в обикновени училища, завършили са обикновен университет или изобщо са успели без висше образование. Следователно, успешният човек е по-вероятно да харчи пари за добри курсове с тесен профил за това, от което наистина се интересува, отколкото да се опитва да научи всичко само в престижни заведения.

Житейски и бизнес треньори

Всички тези "треньори", които обещават да разкрият тайната на богатството само в един кратък курс, наистина знаят как да печелят. На лековерни клиенти, които им плащат за възможността да слушат една и съща приказка, преразказана за хиляден път, или факти, лежащи на повърхността. Нито един известен милиардер не се е научил как да увеличава капитала при подобни обучения. И наистина блестящи личности споделят тайните си безплатно, например в интервюта. Защото знаят: невъзможно е да се повтори успехът на някой друг, но хората могат да бъдат вдъхновени и да намерят своя уникален път. От такива привидно незначителни навици се формира цял светоглед, който отличава успелите хора от тези, които все още не успяват да постигат финансово благополучие. За да станете успешни, трябва да започнете с прости промени: откажете се от ненужните разходи и се научете как да спестите пари за по-важни неща.