Броят на американците, получаващи обезщетения за безработица по програмите срещу пандемията, които изтичат в деня след Коледа, продължава да нараства в началото на ноември, сочат данните на министерството на труда, предаде Reuters.

Към 7 ноември те вече са общо 13,7 млн. души, което е ръст от около 600 хил. души в сравнение с предходната седмица. Същевременно програмите за борба с коронавируса формират вече около две трети от доходите на получаващите помощ, като средно седмично за октомври те са получавали чекове на стойност 317 долара.

Но за възползващите се от плащанията са изправени пред още една мрачна новина - пазарът на труда в САЩ отново е надолу, което означава, че не е твърде вероятно те да могат да намерят големи възможности за реализация в рамките на следващия месец.

Airbus уволнява работници без обезщетение, за да се спаси

Airbus уволнява работници без обезщетение, за да се спаси

През юли обяви намерението си да съкрати 15 000 служители по целия свят

По-голямата част от хората, получаващи спешни помощи, или 9,1 млн. души, са записани в програмата за помощи срещу пандемията (PUA), която надгражда обезщетенията за безработица на извършващите свободни професии и самонаети лица, които обикновено не отговарят на условията за дотации.

Около 4,5 милиона души получават обезщетения за спешна безработица при пандемия (PEUC), което осигурява 13 допълнителни седмици обезщетения за хора, които са изчерпали държавните помощи. Записването нараства непрекъснато, тъй като все повече хора използват редовните си обезщетения, които продължават до 26 седмици в повечето щати.

И двете програми изтичат на 26 декември. Конгресът не е успял да се споразумее за нов пакет от фискални стимули, които да ги заменят. Демократите искат нови обезщетения за над 2 трилиона долара, а републиканците предпочитат по-ограничен законопроект, който снема отговорност от компаниите, чиито служители хващат коронавирус на работа.