Гръцките домакинства търсят по-евтин начин за отопление през зимата, сочат проучвания. Половината от анкетираните признават, че за да компенсират високите разходи за отопление, намаляват парите за храна.

Актуални проучвания публикувани днес показват, че 37% от гърците нямат средства да отопляват достатъчно домовете си през зимата, съобщи БНР.

Преобладаващата част от гърците (85%) се затрудняват да покриват разходите си за ток, а половината гърци намаляват разходите за храна, за да се отопляват през зимата. При това правителството на страната отпуска безвъзмездна помощ на социално слаби домакинства за отопление.

В търсене на по-евтин начин да отопление, много гърци ползват дърва за огрев, предимно в планинските райони. Цените на дървата варират от 130 евро до 180 евро за кубик.

Част от домакинствата се отопляват с природен газ, но поради високата му цена повечето потребители признават, че отопляват жилището си само по няколко часа в денонощието. Отопляващите се на нафта също редуцират часовете за ползване на отоплителните уреди.

Не са малко тези в Гърция които използват ток за отопрление, но само за част от жилището, поради високите цени на електроенергията.

Въпреки санкциите: Гърция води преговори с "Газпром" за доставки на газ през 2024 година

Въпреки санкциите: Наша съседка от ЕС води преговори с "Газпром" за доставки на газ през 2024 година

Обсъждат се основно цените на синьото гориво