Между 19 и 24 години - в този период децата трябва да станат финансово независими от родителите си. Поне това е мнението на участници в анкетата на Money.bg.

Според почти една четвърт от запитаните младежите трябва да си стъпят на краката след завършването на висше образование (25 - 29 г.), а 7% даже са на мнение, че родителите трябва да спрат да издържат децата си чак след като навършат 30.

16,3% са тези, които смятат, че финансовата независимост трябва да дойде още на 18 години.

Колко време родителите трябва да издържат децата си

Колко време родителите трябва да издържат децата си

Зависи коя от двете страни попитате

Поводът за анкетата ни е проучване в САЩ, което показва, че представителите на Поколението Z (тези до 26 години) смятат, че е нормално да бъдат издържани значително по-дълго, отколкото техните родители, баби и дядовци намират за приемливо. По-слабо самостоятелни ли са младите хора -днес и по-специално у нас? Как влияе това върху перспективите пред техните кариери, които сега тепърва започват?

Търси се лесното

18-25 г. е периодът, в който младежът трябва да стане независим - това смята и Десислава Николова, старши финансов анализатор в MoitePari.bg. Според нея обаче има сериозно разминаване между това, което трябва да се случи и това, което реално се случва.

"Моите наблюдения са, че младежите гледат да им бъде максимално лесно, разчитат на родителите си максимално дълго, което ги прави зависими във финансово отношение. Много често предпочитат да бъдат издържани и когато се сблъскат с това да започнат работа и да градят професионална кариера, техните очаквания и изисквания са много високи и не отговарят на това, което работодателят предлага. Това ги отказва - те предпочитат просто нищо да не работят", обяснява пред Money.bg Николова.

Как да подобрим финансовата грамотност на цялото семейство?

Как да подобрим финансовата грамотност на цялото семейство?

Това е също толкова важно, колкото това да четеш, да пишеш и се оправяш с компютрите

Подобен светоглед увеличава риска от кариерни провали и финансови "капани" на всяка следваща крачка в живота.

Знание за цял живот

Причините за тази липса на мотивация трябва да се търсят доста по-рано в живота. По думите на експерта правилното отношение към парите се възпитава от най-ранна детска възраст. Затова и според нея още на 4-5 години с малчуганите трябва да се говори за това какво представлява лихвата, защо трябва да спестяваме и защо правим депозити.

"По отношение на училищната подготовка, апелирам за задължително обучение по лични финанси в училищата, защото е наистина много належащо. Финансите и правилното отношение към парите в последствие в много голяма степен определя житейския път на човека", допълва Николова.

Само 12% от тийнейджърите са финансово грамотни

Само 12% от тийнейджърите са финансово грамотни

Тревожни резултати

И дава пример - ако имаш изградени още в детска възраст навици за управление на парите си, след това като възрастен ще преследваш своите цели без, например, да се окажеш в ситуация необмислено да теглиш бързи кредити и да рискуваш да затънеш в дългове.

По думите ѝ обаче към момента до консултации за финансово планиране прибягват не младежи, а хора на 35-40 години, които на този етап започват да се замислят за спестяванията си и за доходите, които ще имат на старини: "Мислим, че имаме много време и почти никой младеж не се замисля каква пенсия ще получава".

Пример в обратната посока

Далеч не всички млади хора у нас се носят по течението. Има стотици момчета и момичета, които още в ученическа възраст са се събирали, за да работят по собствените си идеи заедно с хора от бизнеса и да се превърнат в истински предприемачи със собствени стартиращи компании. Програмата "Тийноватор" се провежда от 5 г., като през настоящата учебна година в нея участват 650 деца от 33 града с 80 ментори от всички сфери.

Снимка 618292

Източник: Тийноватор

Управляващият директор на програмата Зорница Миткова коментира пред Money.bg, че всички младежи, с които се среща, са с нагласата да започнат да изкарват пари веднага след завършването на училище, а освен това повечето работят през лятото и даже през уикендите по време на учебната година - в семейни бизнеси, като детегледачки и в заведения. Опитват да спестяват от джобните и да влагат парите в личностно развитие.

Ученици стават предприемачи с помощта на хора от бизнеса

Ученици стават предприемачи. Ето как

Гост на Money.bg е Зорница Миткова - организатор на програмата за развитие на стартъп културата сред българските ученици - Teenovator

"Повечето планират да работят, докато са в университета, а други имат ултиматум да започнат да се издържат след втори курс", допълва тя. Ориентират се към професии, които няма скоро да бъдат заменени от AI като дентална медицина или преподаване.

По думите на Миткова има и нагласа младежите след това да помагат на програми като "Тийноватор". Вече има и проект на гимназисти, който е насочен именно към подобряването на финансовата култура на младежите у нас чрез обучения, семинари и даже бордна игра - "Pandora Box: Мисия финансова свобода". Със сигурност ще има и други.

В същото време участниците в "Тийноватор" смятат, че поколението им има много повече възможности за развитие в сравнение с предходната генерация, но "това по-скоро ги кара да се чувстват объркани", отбелязва Миткова.

И тук отново идва ролята на възрастния, който не само те учи да управляваш разумно парите си, но освен това ти помага да намериш собствения си път. Защото само тогава си наистина готов за света на големите.