Повече от 63,3% от руснаците нямат никакви спестявания за настоящата криза, става ясно от ново изследване, поръчано от застрахователната компания "Росгосстрах Жизнь" и банка "Открытие", предаде РБК. Останалите 40% по всяка вероятност ще използват заделените си средства в случай, че изгубят работата си, като в най-добрия случай те ще им стигнат за период от половин година.

Делът на хората, които редовно остават без средства до следващата си заплата също е притеснително висок, като и той е малко над 60%, а още почти 35% имат твърде оскъдни суми. Това е по-рядко срещано сред по-младите участници в проучването, до 23-годишна възраст и много разпространен феномен сред хората между 40 и 54 години и над 55-годишните, като и в двете категории делът на хората с недостатъчно средства е над 40%.

Главният изпълнителен директор на Virgin: 1% от спестяванията на всеки трябва да са в биткойн

Главният изпълнителен директор на Virgin: 1% от спестяванията на всеки трябва да са в биткойн

Според Чамат Палихапития криптовалутата не е обвързана с високорисковата фиатна система

От респондентите, които все пак имат спестявания, формиращи малко над една трета от проучените лица, болшинството (45%) имат резерви за между два месеца и половин година. Една пета обаче ще могат да си позволят да живеят на спестяванията си само един месец, а твърде малък процент ще могат да си позволят по-дълги периоди - 3,6% са посочили между 3 и 5 години, а 4,3% - над 5 години.

По-голям дял от хората в големите градове са посочили, че имат спестявания. В Москва и Санкт Петербург те са съответно 54,5 и 60%, а на обратния полюс е Транс-Байкалската област, където едва 9% от анкетираните имат заделени средства. Същите са тенденциите и по отношение на размера на спестяванията, като в селата хората могат да разчитат на тях за по-малко от месец.

Как да защитите спестяванията си от инфлация?

Как да защитите спестяванията си от инфлация?

Поскъпването на цените изяжда парите ви

По думите на професора по финанси в Московския държавен университет "Ломоносов", Александър Табак повечето хора в страната нямат възможност да спестяват пари. "Възможността ни да живеем на собствените си спестявания, особено що се отнася до бедните и средната класа, не е особено голяма", каза той.

Тази картина само ще се влошава със задълбочаването на кризата. Малко над 25% от бизнесите в страната планират да понижат възнагражденията, за да омекотят удара от рецесията, сочат данни на Центъра за стратегически проучвания.