Никой не знае кога ще настъпи следващият финансов спад, но всеки може да предприеме стъпки, за да се подготви за него. Тъй като пазарите стават все по-нестабилни тази седмица, сега е подходящ момент да разберем дали сме готови да преодолеем предстояща буря.

"Да защитите финансите от рецесия е особено важно в моменти като този, когато всички знаят, че в крайна сметка рецесия ще има, но никой не знае кога", коментира старши финансовият съветник в Action Point Financial Бен Вервус.

Въпреки че икономиката е все още силна и безработицата все още е сравнително ниска, това е добра възможност да преоцените целите си, да балансирате портфолиото си и да прегледате нивата на дълга и паричните си средства.

Преоценете целите си

Първо, помислете колко години имате до пенсия. Колкото по-кратък е този времеви хоризонт, толкова по-голяма е необходимостта от преместване на активи от по-нестабилни в по-малко променливи стратегии, заяви Джародд Уайт, финансов анализатор от Vitalize Capital Management.

Как да инвестираме сигурно спестяванията си

Как да инвестираме сигурно спестяванията си

До колко запознат е българинът с видовете финансови инструменти, обсъжда главният консултант в "Елана" Цветослав Цачев

Помислете колко е голям рискът и дали си заслужава да го поемате

Можете да подложите на стрес тест текущите си активи по различни начини. След това анализирайте резултатите и ги сравнете с минали спадове например. Помислете какво би станало, ако бяхте поели по-голям или съответно по-малък риск.

Брет Фрай, който е финансов съветник в Forteris Wealth Management, обяснява, че показва на клиентите си как би се справил портфейлът им по време на минали спадове, като рецесията през 2008 година например или спукването на технологичния балон през 2001 година.

"Често инвеститорите казват, че не могат да приемат такъв вид загуба или волатилност. Тогава знаем, че сегашното им портфолио е твърде рисковано и те трябва да помислят за това", каза той.

Въз основа на финансовите си цели направете план за това кога планирате да изтеглите парите си. Запишете този план.

"Тези планове са инструмент за премахване на въздействието на емоцията върху портфолиото ви. Така определяте точно какво ще направите и какво няма да направите, когато настъпи корекция", обяснява Джонатан Бърд, сертифициран финансов съветник в Farnam Financial.

ОИСР: Коронавирусът носи рецесия за световната икономика

ОИСР: Коронавирусът носи рецесия за световната икономика

Нужни са координирани действия в развитите икономики

Ребалансирайте портфолиото си

Приготвянето за следващата рецесия сега е по-различно, отколкото в миналото. Оценките на фондовите пазари в момента са по-високи от историческите норми, но лихвените проценти също са изключително ниски.

"В исторически план интелигентен ход, който може да предприемете, е да намалите борсовия риск и да наберете облигации. И все пак, този път може да не е най-логични ход в светлината на ниските лихви и ниската доходност на облигациите за инвеститорите", тълкува Бен Вервус.

След като S&P 500 осигурява 1.81% дивидентна доходност и 10-годишната държавна облигация спадна до исторически ниски нива около 1,3%, разбираемо е защо парите продължават да се вливат в акции през последната година, казва Майк Силан, управляващ партньор в 21 West Wealth Management.

Но тези, които трябва да имат достъп до средствата в портфолиото си през следващите няколко години, трябва да обмислят отделянето на част от печалбите си, които да бъдат реинвестирани в краткосрочни облигации или сметки на паричния пазар, каза той.

Решението за това кога да продадете акции, които вървят добре, никога не е лесно.

"Често продажбата или непродажбата се среща със съжаление или пропусната възможност. Тези решения не трябва да бъдат "всичко или нищо". Помислете да продадете половината или една трета от активите си. Продавайки част от вашите акции, решението остава поне частично правилно, независимо какво се случва", казва Силан.

Сега е правилният момент за инвестиции в Китай

Сега е правилният момент за инвестиции в Китай

Кои сектори могже да се окажат печеливши от епидемията на коронавируса?

Прегледайте нивата на дълга и паричните средства

Преди да се стигне до финансов спад, работете, за да изплатите дълга си и да увеличите спестяванията си, докато можете.

"Жизненоважно е по време на рецесия да останете далеч от дълга, тъй като дългът увеличава загубите. Използването на ливъридж през последните десет години беше много ползотворно, но е важно бавно да намалите мащаба", казва Силвия Манент, сертифициран финансов съветник в Manent Capital.

Гарантирането, че имате достъп до пари по време на спад, също може да бъде ключ към спасение.

"Най-доброто нещо, което хората могат да направят, за да запазят финансите си устойчиви при рецесия, е да имат достъп до парични средства в някакъв тип спешен фонд", казва Памела Хорак от Pathfinder Planning.

По време на Голямата рецесия притежателите на ипотечни кредити с повече пари на ръка изпитват по-ниски нива на неизпълнение на заеми, сочат проучвания на института JPMorgan Chase. От там посочват, че ликвидността на кредитополучателя може да бъде по-важна от капитала.

"Хората, които бяха най-силно засегнати, бяха тези, които нямаха реални спестявания", каза Хорак. "Тези семейства са имали ипотечни плащания, сметки за кредитни карти, но не са имали спешен фонд, до който лесно биха могли да получат достъп."

Някои от най-големите световни икономики са на ръба на рецесия

Някои от най-големите световни икономики са на ръба на рецесия

Коронавирусът продължава да се разпространява