Младите хора днес са изправени пред редица финансови проблеми, които техните родители не са имали. 

Финансовата ситуация в света през последното десетилетие не бе стабилна, поколението на онези, които сега са на възраст между 25 и 35 години съвсем осъзнато и реално се сблъскаха с последната голяма икономическа криза. 

В същото време хората, които наричаме Millennials - родените след 1980 г., се изправят пред проблеми, които са специфични за това поколение. Поради това, през последните години те са станали по-склонни да търсят помощта на финансови консултанти, както и обръщат повече внимание на финансовото планиране и бюджетиране, отколкото техните родители.

Снимка 217346

Източник: 401(K) 2012 / Flickr

Ранна и висока задлъжнялост

Кредитни карти, краткосрочни потребителски кредити, закупуване на стоки на кредит - всичко това стана неразделна част от съвременния живот. 

Все по-често младите хора купуват различни стоки на кредит: домакински уреди, електроника, да не говорим за заеми за кола. В някои страни, особено в САЩ, те не рядко теглят заеми, за да платят за обучение в университет или колежа. 

В резултат на това се оказва, че младите хора, които едва започват професионалната си кариерата си, вече са обременени с дългове. А лихвите по тях често са много високи.

Да си припомним как родителите им купуваха, например домакински уреди, по съвсем различна схема. По-старото поколение можеше да пести пари с години за необходимата покупка, било то хладилник, телевизор, мебели или кола. 

Разбира се, такава схема има своите недостатъци, но представителите на по-старото поколение често са подозрителни към заемите и другите финансови продукти, предлагани сега от банките и търговците. 

Въпреки това финансовите съветници отбелязват, че няма нищо лошо в заемите. Важно е само да можете да управлявате средствата си, да не допускате просрочие на плащанията, както и да умеете разумно да прецените финансовите си възможности, преди да сключите заем.

Снимка 315658

Източник: iStock

Огромни жилищни кредити

Цената на жилищата расте непрекъснато. А съвременните млади семейства трябва да си вземат солидни ипотечни заеми, за да си купят собствени домове. 

Ето защо, младите хора са принудени да изплащат тези жилищни кредити с десетилетия.

Високи разходи за жилища под наем

Тези, които не искат или но могат да вземат ипотечни кредити, решават въпроса за жилище под наем.

Но от година на година, разходите за наемане на жилища, особено в големите градове където търсят реализация младите хора, непрекъснато се увеличават. 

И като се вземе предвид фактът, че доходите не растат толкова бързо, делът на наема и издръжката на жилището в бюджета на всеки млад човек заема все по-голямо място.

Снимка 318295

Източник: БГНЕС

Грижата за по-старото поколение става все по-скъпа

Не рядко доста младите хора са принудени да се грижат за възрастните си родители. 

А разходите по тези грижите стават все по-значителни в абсолютна стойност и спрямо доходите, осолено тези за лекарства и здравна помощ.

Може да се отбележи, например, че младите американци харчат за тази цел 27% повече от предишните поколения. 

Много млади хора са финансово зависими от по-старото поколение

Често младите хора не само не могат да се грижат за възрастните си родители, но и финансово зависят от по-възрастното поколение. 

Не рядко младите семейства са принудени да живеят с родителите си. Понякога младите хора, които току що са завършили образованието си и започват да работят, финансово зависят от по-старото поколение. 

Младите хора смятат, че е трудно да спестят за отделно жилище или да намерят необходимите средства за наемане на дома, която да живее независимо от родителите си. 

Те разчитат на пари от по-възрастните и за да могат да си купуват храна , дрехи, телефони, електроника.

Снимка 299887

Източник: iStock

Проблеми на пенсионните спестявания

Естествено е младите хора още да не се замислят за пенсионирането си. И как да си осигурят приличен стандарт и активен живот в напреднала възраст.

А трябва да се имат предвид големите проблеми, свързани със здравето и медицинските разходи, на фона на пасивния и не голям доход, какъвто е пенсията.

По-старото поколение нямаше такива грижи, защото условията за пенсиониране бяха по-леки, пенсиите по-достойни спрямо получаваните доходи и жизнения стандарт, а пенсионните системи в повечето страни финансово стабилни.