Ана Хаотанто е едва 21-годишна, когато си поставя първата си голяма финансова цел: да купи на родителите си дом, преди да навърши 30 години.

На 28 им подава комплект ключове за новата им къща, а когато най-после навършва мечтания юбилей, Хаотанто вече е милионер.

Но тя не е създател на технологичен стартъп за милиони долари, нито пък е израснала в охолство. Всъщност е точно обратното: докато е още тийнейджър семейството й натрупва хиляди долари дългове от кредитни карти и все по-големите наеми за апартамента им в Сингапур, след като Азиатската финансова криза от 1997 г. фалира семейния текстилен бизнес и разорява родителите й.

Но именно благодарение на това болезнено преживяване, Хаотанто се научава как да избягва подобни капани. "Ако не сте родени привилегировани, винаги се притеснявате, че ще изгубите парите си. Исках да се уверя, че съм разбрала правилно как да управлявам моите пари", разказва тя.

След като завършва гимназия, Хаотанто се насочва към Сингапурския университет по мениджмънт, за да изучава финанси, като се записва на колкото се може повече допълнителни дисциплини. Специализира се в управление на богатството и изчислява необходимото време, за да изплати дълговете на семейството си и да им купи собствен дом.

"Когато бях на 21, седнах и си дадох 9 години да спечеля около 600 сингапурски долара (около 450 000 щатски долара)", казва Хаотанто, отчитайки високите разходи за живот в скъпия град-държава.

През тези 9 години тя работи на няколко места и използва финансовите си знания, за да инвестира на фондовия пазар. Започва с покупката на акции на евтини сингапурски компании, преди да заложи на американски акции, поевтинели след финансовата криза от 2008 г.

Живее скромно и пестеливо и избягва ходенето по заведения, което според нея е често срещана грешка при милениалите и може да доведе до лекомислени разходи. Ограничава разходите си до 100 сингапурски долара (около 75 щатски долара) на седмица и си позволява само по една почивка годишно.

"Не бих казала, че се мъчих, просто си разработих бюджет. След като започнах да го правя, това се превърна в някаква мания", отбелязва Хаотанто.

В помощ на другите

Докато стане на 30 години, тя вече е милионер в американски долари и решава да използва опита си, за да помага на другите да станат по-осведомени финансово. През 2015 г. Хаотанто създава интернет платформата The New Savvy, насочена към подобряване на финансовата грамотност, инвестиционните умения и кариерното развитие на жените в Азия.

Според нея те са сериозно подценявани от традиционните пазари. "На жените, особено в Азия, дълго време е внушавано, че не се справят добре с парите. Исках да променя това", споделя тя.

Платформата й предлага редица програми за електронно обучение, статии и събития, които учат потребителите как правилно да боравят с парите си и в какво да ги инвестират. "Много хора нямат финансови цели. Не е нужно да бъдат големи, но трябва да знаете към какво се стремите", съветва Хаотанто.

Тя препоръчва да си направите списък с целите, които искате да достигнете, и да си дадете срок за всяка от тях, преди да изберете конкретна инвестиционна стратегия. "Да разбирате какво искате и кога искате да го постигнете, е огромен мотиватор. Това ме тласкаше напред, когато бях на 21 години", твърди младата жена.