2015 беше голяма година за технологичния свят. Най-голямата социална мрежа Facebook достигна един милиард активни потребители дневно, обеща да покрие света с дронове, а съоснователят на платформата Марк Зъкърбърг стана баща.

Технологичната компания Apple отново би рекордите по продажби на iPhone.

Интернет гигантът Google се прероди в Alphabet.

Приложението за поръчване на превоз Uber пък започна доставки на телефони и коледни дръвчета.

Краят на годината обаче е и време за равносметка и си струва да се отбележат и по-малко прекрасните, но също толкова запомнящи се неща, които се случиха в областта на технологиите през изминалите 12 месеца.

Британският вестник Telegraph представя едни от най-големите провали в технологичната сфера през 2015 г.:

Когато шефът на BlackBerry не можа да се оправи със смартфон на компанията

Канадският производител тази година представи първия си смартфон с операционна система Android – “Priv”. Той получи широко одобрение, особено от феновете на физическата клавиатура.

На директора на BlackBerry Джон Чен обаче не му бе особено лесно да борави с телефона. Когато демонстрираше устройството пред един репортер, той се мъчеше да зареди Google Chrome, преди да се откаже и да опита да премине през спецификациите на телефона, които включват „камерите и всички хубави работи”.

Калъфът с вградена батерия на Apple

От години хората се оплакват, че батериите на iPhone-ите им не издържат достатъчно дълго. Едно от решенията на Apple, което идва точно за Коледа, е калъфът Smart Battery Case (79 паунда). Той има забележима издатина, която накара някои хора да се учудят от дизайнерските идеи на гиганта.

Главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук защити кейса, като каза: „Не бих го нарекъл с гърбица”.

Кампанията на IBM #HackaHairdryer

Почти всички се съгласяват, че Силициевата долина трябва да бъде по-разнообразна. Отговорът обаче вероятно не е в кампания, която насърчава жените да пишат кодове, като „хакват сешоар”.

Кампанията бе своевременно изтеглена от IBM.

Сигурността на Android

2015 бе година, в която почти всяка седмица излизаха доклади за уязвимостите на операционната система на Google. Имаше Stagefright, Stagefright 2, голям бъг в телефоните на Samsung, Certifi-gate и други.

Тъй като все повече устройства поддържат стари версии на Android, все по-малко получават актуализации на защитата навреме.

Проблемът бе достатъчно голям, че да накара Google да обещае актуализации на защитата всеки месец.

Хибридът между Apple Watch и истински часовник Pinnacle

Швейцарската компания за правене на часовници Nico Gerard представи часовника “Pinnacle”, струващ 9300 долара, който почти със сигурност не е истински часовник.

Физическата клавиатура на Samsung

Южнокорейската компания въведе закрепваща се физическа клавиатура за смартфона си Galaxy Note 5.

Според някои все пак работи добре, но не всички бяха очаровани.