Финландското министерство на отбраната планира покупката на израелски зенитно-ракетни комплекси "Прашката на Давид" за 316 млн. евро, съобщава Defense News.

Сделката беше обявена веднага след влизането на страната в НАТО и с нея тя ще стане първият чуждестранен оператор на системата. Тя е най-новото попълнение в ПВО арсенала на Израел и е в състояние да поразява различни цели в радиус от до 250 км.

Заради Русия НАТО може да изпрати 40 000 войници в Латвия

Заради Русия НАТО може да изпрати 40 000 войници в Латвия

Това обяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг

Контекст: Финландия има огромна сухопътна граница с Русия и комплексни отношения (и няколко войни в миналото) с нея. През годините армията ѝ е използвала както съветско, така и западно оръжие.

Към момента най-мощният ЗРК на въоръжение в скандинавската страна е норвежката система NASAMS, от която са налични 8 батареи. Тя е със среден обсег и ѝ е поверена защитата на столицата Хелзинки.

Финландия купува ракети от Швеция и Израел, със средства по ускорена програма за въоръжаване

Финландия купува ракети от Швеция и Израел, със средства по ускорена програма за въоръжаване

Двете сделки са на приблизително еднаква стойност

След нахлуването на Русия в Украйна финландското военно и политическо ръководство се отказа от дългогодишния си извънблоков статут и се пое курс към влизане в НАТО. В отговор Москва обяви, че вижда разширяването на Алианса като риск за своята сигурност и ще отговори "подобаващо" - с усилване на военните си сили в близост до северната страна. Финландия започна усилена модернизация на своята армия, която ще обхване и противовъздушната отбрана.

Какво се случи: От израелското Министерство на отбраната заявиха, че сделката е подготвяна няколко години. Тя включва ракети, установки и радари. В производството на комплексите ще участват и финландски фирми. Допълнително ще се подпише договор, с който да се гарантира наличността на ключови компоненти и резервни части.

Детайли: "Прашката на Давид" (от старозаветния сюжет за Давид и филистимеца Голиат) е съвместна разработка на Израел и САЩ, като се произвежда от компанията Rafael. С него еврейската държава иска да замени американските комплекси "Хоук" и "Пейтриът".

"Прашката на Давид" е със среден до дълъг обсег на поразяване - може да унищожава балистични и крилати ракети, дронове и самолети, отдалечени на между 40 и 250 км от установката. Израелските въоръжени сили го комбинират с друга система - "Железен купол", която пък е с малък обсег.

Украинското небе е полигон за ПВО системите на поне 6 държави

Украинското небе е полигон за ПВО системите на поне 6 държави

Киев отбива руските атаки с комбинация от съветски и разнообразни западни комплекси

Работата по проекта започва през 2006 г., като първите разчети застъпиха на бойно дежурство през 2017 г., а за първи път комплексът е използван в реална обстановка през 2018 г.

Какво предстои: САЩ, като страна, участваща в проекта, трябва формално да одобрят сделката. Към момента няма официална информация кога се очаква да стане това, но с оглед геополитическата ситуация не изглежда много вероятно във Вашингтон да се забавят.