Страхът е добре известен лош съветник, но от няколко месеца милиони потребители виждат от първа ръка, че и на мързела не може да се има прекалено голямо доверие. Последователните фалити на централизирани крипто компании показаха с какви рискове е свързано това да оставиш на някой друг да се грижи за виртуалните ти активи - и затова все повече инвеститори решават сами да се заемат със съхранението. Понякога - буквално под дюшека.

С 23% повече са станали биткойните в малки портфейли (с до 10 биткойна) в рамките на една година, съобщава "Ройтерс", като цитира данни от CoinMetrics. Става дума за 3,35 млн. биткойна или 17,4% от общото количество.

3 начина, по които колапсът на FTX може да преоформи криптоиндустрията

3 начина, по които колапсът на FTX може да преоформи криптоиндустрията

Разпадането на крипто борсата е "опустошително за инвеститорите"

Скандалите около FTX и всички свързани с нея сюжети в т.нар CeFi (централизирани финанси) доведоха до рекордни по мащаб транзакции от големи платформи към лични портфейли през ноември, като най-голям е делът на големите инвеститори сред тях.

"Не са твои ключовете? Не е твое и криптото!"

Много от по-запознатите потребители са критични към CeFi и миналата година им даде допълнителни поводи да бъдат такива. "Видяхме как много от най-големите централизирани компании в сферата, особено тези от САЩ, са били свързани посредством заеми. Когато една изпадне в несъстоятелност, другите също започват да имат проблеми със задълженията си. Централизираните финанси през 2022 г. показаха, че са били управлявани меко казано аматьорски", коментира пред Money.bg крипто експертът Владислав Драмалиев.

Криптосветът през 2023 г.: Скъпи уроци, но и поводи за оптимизъм

Как ще се промени криптосветът след най-бурната си година

Дигиталните активи и технологиите зад тях няма как да бъдат де-изобретени, подчертава експерт

Затова и за мнозина продължава да е от ключово значение да имат пълен и непрекъснат достъп до фондовете си. "Ако просто планирате да купите крипто и да го пазите през следващите 10 години, може би има смисъл да инвестирате и да се научите как да пазите активите си добре, наистина добре", отбеляза пред "Ройтерс" основателят на хедж фонда TrueCode Capital Джошуа Пек.

Да не разчиташ на голяма платформа обаче не е толкова лесно решение. Крипто портфейлите са "горещи" (свързани с мрежата) и "студени" (хардуерни устройства, които са офлайн). И в двата случая трябва да им осигурим безопасност, но и да сме сигурни, че няма да загубим техния криптиращ ключ, защото стават безполезни без него.

Затова и все повече инвеститори с многомилионно портфолио се обръщат към специализирани компании, които съхраняват активите им офлайн.