Китай е най-голямата държава в света по население и втората икономика, която продължава да удивлява света с амбициозните си мегапроекти. Гигантски електроцентрали, небостъргачи, гигантски мостове и обърнати течения на реки - какво е издигнал Китай през последните десетилетия?

Снимка 399655

Източник: Wikipedia

Хидроелектрическа централа "Трите клисури"

Язовир на река Яндзъ в централен Китай. Официално е призната за най-голямата конструкция на планетата по отношение на масата и най-мощната водноелектрическа централа с годишно производство на енергия от 111,8 милиарда kWh.

Общата стойност на проекта е 32 милиарда долара. Тази сума включва не само строителни работи, но и разходите за презаселване на 1,3 милиона души, които се озоваха в наводнения район на язовира.

Проектът обаче има огромни негативни последици, както за околната природа, така и за селскостопанските ферми надолу по течението. Освен това, ако язовирът някога се срути, бедствието ще бъде смъртна присъда за 360-те милиона китайци, живеещи в долината. Затова обектът е под строгия контрол на Народната армия.

Снимка 432516

Източник: wikipedia.org

Международното летище Даксин в Пекин

Международната аерогара в Дасин е разположена на 46 км южно от центъра на Пекин. Летището бе открито през 2019 г., като по план ще функционира с пълен капацитет през 2025 г. със 72 милиона пътници годишно, като има очаквания те да надминат и 100 милиона. Това ще бъде световен рекорд за един терминал, твърдят създателите му.

Проектът за аеропорта глътна 63 милиарда долара. Дизайнът е на родената в Ирак световно известна архитектка Заха Хадид.

Намеренията на Китай са да превърне летището в Даксин, което се очаква да бъде едно от най-натоварените в света, в глобален авиационен хъб. Това идва на фона на прогнозите, че Китай ще надмине САЩ още през 2022 г. като най-голям авиационен пазар на планетата.

Снимка 526294

Източник: Wikipedia

Виадукт Данянг-куншан

Най-дългият мост в света, простиращ се между Шанхай и Нанкин с дължина 164,8 км. Лежи над дерета, реки и езера. Около 9 км от виадукта е положен над водата! Откриването на моста се състоя през 2011 година. Според различни източници се смята,че китайците са похарчили между 8,5 милиарда и 10 милиарда долара за неговото изграждане.

Снимка 571371

Източник: Wikipedia

Операта в Гуанджоу

Една от най-големите оперни театри в света, открита за ценители на симфоничната музика през 2010 г. Цената на културно съоръжение възлиза на повече от 200 милиона долара. Днес той се посещава от стотици хиляди хора всяка година.

Атомна електроцентрала Циншан

Първият ядрен проект, построен изцяло по китайска технология. Неговият първи реактор беше пуснат в експлоатация през 1991 г. Съоръжението обаче непрекъснато се довършва. Днес Qinshan има 7 енергоблока, последният от които е пуснат в експлоатация през 2011 г. А през 2015 г. беше завършен енергоблок в съседната атомна електроцентрала Фанджиашан.

Ядреният клъстер произвежда мощност от 6,5 гигавата, което го прави един от най-големите по производство на електроенергия в света.

Снимка 569886

Източник: iStock

Шанхайската кула

Небостъргач височина от 632 метра - третата най-висока сграда в света, отстъпваща на арабската Бурж Халифа и Токийската кула. За разлика от съперниците си обаче Шанхайската кула е значително по-голяма по площ - 380 хил. кв. м срещу 344 хил. кв. м на небостъргача в Дубай.

Освен това китайците се сдобиха с най-високия асансьор в света - 578,5 метра, който е и най-бързият. Движи се със скорост 64 км в час. По-бързо няма да работи - ушите на човек няма да издържат на бързите промени в налягането.

Обръщането на китайските реки

Мащабен проект за напояване, отговарящ на амбициозната държава. Изпълнение на проекта започна през 2002 г. и все още не е завършен. Според плана китайците възнамеряват да завършат строителните дейности едва към 2030 година.

Същността на проекта е да се прехвърлят водите на река Яндзъ от юг на север в басейните на реките Жълта и Хай. Климатът на север е сух и с развитието на селското стопанство водата в региона е станала критично оскъдна. Югът обаче редовно страда от тежки сезонни наводнения.

Те решават този проблем на страната с помощта на 3 канала с обща дължина 3900 км. Цената на проекта достига 500 милиарда долара до 2014 г. като една пета от тази сума е изразходвана.

В Китай, в допълнение към горните съоръжения, всяка година в Китай се издигат хиляди гигантски обекти и дори цели (макар и празни) градове. Ще приключи ли строителният бум със забавянето на икономиката? Ще го видим в близко бъдеще. Но поне жителите на Поднебесната империя ще могат да използват построените мегаструктури!