Когато на човек му предстои пътуване зад граница, идва въпросът какъв вид транспорт да избере. Често най-удобното решение са самолетните полети, но при тях от друга страна има голям избор от компании, възможности за директно пътуване или с прекачване и вариращи цени.

От платформата за планиране на пътувания Rio2Go са си направили труда да се опитат да намерят най-скъпите и най-евтините авиокомпании, като са сравнили общо 200 такива по средната цена за полет на километър за международни линии.

Изчисленията показват, че трите фирми, предлагащи най-изгодните пътувания по въздух, са азиатски. На първо място е малайзийската Air Asia X, при която полетът на километър излиза средно 7 цента или около 12 стотинки в български лева.

След нея са Air India Express и Indonesia AirAsia с цени от съответно 8 и 9 цента. След тях е латвийската Primera Air и индийската IndiGo с по средно 10 цента на километър.

На ниво от 10 цента или около 17 стотинки излизат още полетите в европейските Ryanair и WOW. До тях се нареждат австралийските Qantas и Virgin Australia. В класацията присъстват още Etihad от Обединените арабски емирства.

От друга страна топ 10 на най-скъпите авиокомпании предлагат пътувания за средно над 36 цента или 61 стотинки. Първа в това отношение и италианската Air Dolomiti, като с нея километър пътуване излиза средно 48 цента или 81 стотинки.

На второ и трето място са съответно British Midland Airways Limited и Amaszonas.

Infographic: The World's Cheapest Airlines Are Asian  | Statista You will find more infographics at Statista