Все повече българи обръщат внимание на чуждестранни дестинации извън Стария континент и реализират голям брой пътувания към екзотични държави. Така броят на родните пътешественици, стегнали багажа за страни от Изтока и Латинска Америка, скача.

Справка с данни на Министерството на туризма сочи, че за периода от началото на годината до юли 2016 г. процентът на пътувания към Индия се е качил с 1751 пункта, с което българите, поели по пътя към страната с най-бързо растящата икономика в света, са се увеличили, за да достигнат 796 реализирани пътувания към азиатската държава през този период.

В същото време Азербайджан е била крайна цел на 769 пътувания, като с това процентът преминавания в границите на Перлата на Близкия изток скача с над 700 пункта спрямо данните за първите седем месеца от 2015 година.

Българите преоткриват и Латинска Америка като дестинация за туризъм или друг вид пътувания. Само за Мексико например българите са стегнали багажа, за да реализират около 800 пътувания в периода от януари до юли 2016 година.

Така пътуванията към латинската държава са с малко над 1900 пункта повече от изминалата година.

Държави от Стария континент също не отстъпват по популярност, като земите на Ирландия са се оказали предпочетени в рамките на 5410 пътешестия, а балкански дестинации като Черна гора също са предпочитани сред пътуващите българи.

За разлика от страната на митичните леприкони, където процентът на български посещения е скочил с над 370 пункта, в балканската държава са реализирани 3 100 пътувания, което е около 6 пъти повече в сравнение с миналата година.

За периода януари - юли 2016 г. българите са пътували зад граница общо 3 116 445 пъти по всички видове цели. Увеличението спрямо същия период през изнималата година е 14.6 на сто.

Най-популярни за българи дестинации през периода са били Турция, Гърция и Румъния, за където нашенци са се отправили общо 1 630 260 пъти.