На 28 април 2001 година американският милионер Денис Тито се отправя на едно меко казано необичайно пътешествие. Ако И ако руснакът Юрий Гагарин е първият човек, полетял в Космоса, то Тито е първият, който е успял да направи това със собствени средства. Космическото пътешествие му е струвало точно $20 милиона, припомня CNN.

Приключенецът е прекарал 8 дни в орбита, обикаляйки Земята цели 128 пъти. Примерът на 61-годишния тогава американец от италиански произход се оказва заразителен и още няколко туристи полетяха до Космоса, като също си платиха за това приключение.

Пътешествие до дъното на океана, до останките до кораба „Титаник“, потънал през 1912 година, също е като магнит за авантюристично настроените пътешественици.

Правилата за сигурно и комфортно соло пътешествие в чужбина

Правилата за сигурно и комфортно соло пътешествие в чужбина

Експерти съветват да обмислите план за пътуване, и какво още

За първи път две британски туристически агенции – Blue Marble Private и The Bluefish, обявиха, че са готови за това пътешествие през 2019 година. Пътешествие за туристи до останките на легендарния кораб се оказа печеливша идея. Клиентите на агенциите могат да се гмурнат с батискаф до дъното на Атлантическия океан, където лежи „Титаник“.

Разходите за пътуването при двете компании са различни. Blue Marble Private оценява услугите си на $105 000, а The Bluefish – почти на половината по-малко. И двете агенции обаче не могат да се оплачат от липса на клиенти.

Вероятно причина за това е, че има все по-малко време, за да се напраи такова пътуване. След по-малко от 20 години останките на „Титаник“ ще бъдат напълно унищожени, според експертните прогнози.

Снимка 584483

Източник: iStock

През 1978 година 39-годишният Ханс Мюликин пристига в Белия дом на САЩ, след като пропълзява 2600км. от Маршал, Тексас. Краката му са били увити с кожа и ламарина. На 22-ноември 1978 година той пълзи две години и половина, само за да чуе, че президент Джими Картър е прекалено зает, за да се види с него.

Американецът Джон Фогел, който е работил в училище в продължение на много години, веднъж заявил на съпругата си, че възнамерява да направи драматична промяна в живота си и да отиде на вело пътешествие от Аляска до Южна Аржентина.

Неговите роднини не посмели да го пуснат сам да направи това пътуване и затова жена му и двамата им сина тръгнали с него.

Всички тези примери и още много са доказателство, че приключенският дух винаги съпътства част от пътешествениците, които искат нещо по-различно от излежаване с чаша коктейл на някой басейн.

Колко ще струва най-евтиното пътешествие в Космоса?

Колко ще струва най-евтиното пътешествие в Космоса?

Разходките със скафандър ще останат само за най-богатите, поне в обозримо бъдеще