Да си погребан жив под снега е един от най-ужасните кошмари, който може да се случи на човек. Скиорите и сноубордистите, които търсят адреналинови преживявани, са изложени на висок риск от лавини.

Повече от 150 души загиват заради лавини всяка година, пише BBC. Тъй като времето за реакция е много важно, производителите на безпилотни летателни апарати смятат, че тези устройства могат да открият човек много по-бързо от спасителен екип.

Понеже местата, на които се случва да бъдат затрупани туристи, са трудно достъпни пеша, на спасителните екипи от хора и кучета им отнема повече време, за да стигнат до местоположението.

Дроновете стигат по-бързо и дават възможност на спасителите да изчистят големите преспи сняг от високите места чрез експлозиви, които пренасят.

Снимка 390785

Източник: DJI

Някои планински спасителни служби твърдят, че дроновете могат да намалят времето за стигане до жертвата с 50%, защото те отвисоко  претърсват много по-голяма площ отколкото човека.

Повече от 90% от хората, затрупани от лавина, оцеляват, ако се извадят до първите 15 минути. След 45 минути възможността жертвата да е жива спада до 20 процента.

Чешката планинска служба използва безпилотните апарати Robodrone Kingfisher, които са оборудвани с камери и могат да открият затрупан скиор чрез радиопредаватели. За да се случи това, те работят на честота от 457kHz.

Вече много от раниците и обувките се правят със специални системи, чиито предаватели могат да бъдат засечени от спасителите и дроновете в случай на инцидент.

Дори да засекат сигнала на предавателите и да открият затрупания, дроновете все още не могат да копаят. Тук вече е незаменима намесата на спасителни екипи и кучета.

"Целта е да ги намерим и да ги извадим колкото се може по-бързо. Ето защо повечето затрупани хора са спасени от техните спътници, а не от спасителните мисии", казват спасители.

Дроновете могат да бъдат полезни за намирането на точната локация и времето, за което успеят да я установят. Но те все още не могат да свършат най-важната част - да извадят хората.