През последните десетилетия пътуванията със самолет се превърнаха от привилегия за богатите туристи и бизнесмени в масова транспортна услуга за милиони хора по света. Заедно с това се засили и интересът към всички детайли от кухнята на въздушното пътешествие. В следващите редове ще ви представим най-често разпространените мнения, слухове и заблуди, свързани с летенето.

1. Пътуването със самолет е най-безопасният начин за пътуване.

Мит. Въпреки че самолетите са начело в списъка на безопасните превозни средства, те не заемат първия ред. Номер едно за безопасност всъщност е... асансьорът. Жалко, че той никога няма да може да ни отведе там, където всеки съвременен Боинг или Еърбъс лесно може да направи.

Снимка 365432

Източник: iStock

2. На пилотите по време на работа никога не се сервира една и съща храна

Факт. Всъщност такова формално правило няма, но повечето авиокомпании силно съветват капитана и втория пилот да не ядат една и съща храна. Причината е ясна - никой не иска да изпада в ситуация на 10 000 метра височина, когато и двамата професионалисти едновременно падат със стомашно разстройство или дори се натравят. Следователно в този случай въпросът: "Пиле или риба?" звучи много сериозно.

Вярно е, че има алтернативно решение на проблема: според инструкциите на пилотите е наредено да вечерят по различно време. Личният опит обаче показва, че обикновено стюардесата влиза в пилотската кабина с пълен комплект касети за всички членове на екипажа.

Летенето със самолет се превръща в кошмар и това едва ли скоро ще се промени

Летенето със самолет се превръща в кошмар и това едва ли скоро ще се промени

Проблемите с времето, закъснелите полети и непокорните пътници вече са ежедневие

3. Климатичните системи са главните виновници за разпространението на вируси в салона

Мит. Климатизацията в самолетите е много сложен и същевременно съвършен процес. При такава надморска височина, скорост и свръхниски температури буквално всичко трябва да се регулира и коригира, включително и влажността. Част от "отработения" въздух се изхвърля обратно навън през специални канали, а свежа част се засмуква паралелно от атмосферата. Другата "половина" продължава да рециркулира, преминавайки през множество филтри. Те просто събират бактерии, вируси, прахови частици и дори миризмата от дрехите на пушачите. Но това, което определено "не знаят как" е да разпространяват микроби из купето. Ако, разбира се, те са напълно функционални.

Експерти твърдят, че въздухът в купето всъщност е много по-чист от този, който дишаме в собствените си автомобили.

Между другото, пилотската кабина има собствена система за филтриране, отделна от тази на пътниците.

4. Доматеният сок на борда на самолета е друг, не е от магазина

Факт. По-точно другото в самолета не е самият сок, а неговият вкус. Най-голямата европейска асоциация на институти за приложни изследвания, Fraunhofer Society, откри още през 2010 г., че доматеният сок се пие по различен начин на борда на самолет, отколкото на земята. По-сладко е и много повече прилича на истински домати. Това се дължи на по-ниското налягане на въздуха на надморска височина от 10 000 метра, което просто влияе на вкусовите ни рецептори.

Между другото, в рейтинга на напитките, сервирани на борда, доматеният сок е на второ място след водата.

Снимка 622075

Източник: iStock

5. Съвременните самолети нямат 13-ти ред седалки

Факт. С редки изключения, авиокомпаниите предпочитат да не изпитват пътниците за суеверия и пропускат нещастното число: от 12 се отива направо на ред 14.

6. Маршрутите умишлено не преминават над Бермудския триъгълник

Мит. Почти всеки знае за Бермудския триъгълник и неговите "грехове". Но колко голям е този регион в северната част на Карибите, напротив, мнозина дори не знаят.

Всъщност "триъгълникът" стана известен с прословутите митове за безбройните кораби и самолети, изчезнали безследно тук. Дори има версия, че са отвлечени от извънземни. Въпреки това е лесно да се уверите, като отворите Flightradar, и видите как самолетите не се страхуват от нищо и летят директно над Бермудския триъгълник.

7. Летенето от запад на изток е по-бързо от летенето в обратна посока

Факт. Всичко е свързано с феномена, известен като "струйни потоци". Това са много силни височинни ветрове, които обикалят планетата със скорост от 200 до 500 км/час. Земята се върти от запад на изток, така че когато лети в същата посока, самолетът неволно използва този вятър за добра употреба. Логично е в обратна посока струйните струи да забавят движението на самолетите.

Снимка 653043

Източник: iStock

8. Полетите от изток на запад влияят по-малко на дневните биоритми на тялото

Факт. Когато пътуваме на изток, денят ни се скъсява и губим време часове. Вътрешният часовник на нашето тяло е принуден да се адаптира. И те нямат друг избор, освен да "рестартират". Това неизбежно води до нарушаване на обичайните ежедневни биоритми.

Летенето на запад е по-лесно за тялото: в този случай получаваме допълнително "време" и вътрешният часовник просто трябва да се забави малко.

Снимка 638970

Източник: iStock

9. Мобилните телефони могат да причинят хаос в самолетната електроника

Мит. За потенциалното въздействие на нашите джаджи върху характеристиките на самолетите се говори от години. Днес обаче можем да кажем със сигурност, че мобилните телефони, смартфони, таблети и други устройства не влияят на бордовата електроника. От средата на 2014 г. Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) разреши използването на електронни устройства на борда на самолети. Добавяме, че някои авиокомпании забраняват само телефонни разговори. В същото време тази забрана не е поради технически причини, а с цел да не се дразнят останалите пътници.

Оказва се, че най-опасната част в нашите телефони е литиевата батерия. Наистина тя може да се запали изведнъж.

10. По време на тричасов полет тялото губи 1,5 литра вода.

Факт. Според констатациите на учените по време на полет губим приблизително същото количество течност, както ако тренираме бягане на земята. Разликата е, че в самолет течността напуска тялото ни не чрез изпотяване, а чрез дишането.

Разбира се, времето също оказва голямо влияние върху водния баланс. Точно както в нормалния живот, повече вода се губи в горещ и сух ден. Затова съвет: пийте повече вода и не се притеснявайте, че ще ходите често до тоалетна. Освен това е полезно да се раздвижвате, особено по дългите въздушни маршрути.