Космическата капсула на компанията на милиардера Джеф Безос Blue Origin отведе шестима пътници на суборбитално пътуване.

Пътуването e продължило 11 минути. Това е третият полет с екипаж на космическата компания на Безос. След изстрелването на ракетата-носител, капсулата се отделя от нея на около 75 километра височина и пътува до около 106 километра. При тази височина пътниците могат да разкопчаят предпазните си колани и да са в безтегловност, наслаждавайки се през люковете на Земята. Когато капсулата се насочва към Земята, скоростта й е забавена с парашути, а после и с двигатели.

В екипажа беше 74-годишната Лора Шепард Чърчли, която е дъщерята на първия астронавт на САЩ Алън Шепард. Той лети първи път в Kосмоса през 1961 г.

Капсулата е изстреляна с ракета-носите от площадката на космическата компания на Безос край град Ван Хорн, Тексас.

Сред пътниците в капсулата бяха и телевизионният водещ и бивш играч по американски футбол Майкъл Стрейхън, инвеститорът Ивън Дик, филантропът Дилън Тейлър, предприемачът Лейн Бес и 23-годишният му син Камерън, предаде Nova.bg.

Безос взе участие през първото подобно пътуване през юни. При предишните полети обаче, в капсулата има само по четирима пътници, за разлика от сега.