Милениалите често биват считани за финансово недисциплинирани. Но колко от това е вярно? Всички от поколението ли могат да бъдат считани за финансово безразсъдни?

Милениалите са родени между 1980 и 1996 г.Те формират 13,9 процента от общото население на Обединеното кралство.

В статия, публикувана в Еntrepreneur, се разглежда няколко аспекти аспекти на финансовия живот на милениалите, включително доходи, спестявания, разходи, дълг и готовност за пенсиониране.

Ето седем интересни финансови факта за милениалите.

  1. Бавен растеж на доходите.

Милениалите изостават от предходните поколения, когато става дума за растеж на доходите и нетната им заплата. Данните от Института за фискални изследвания установяват, че за първи път хората в своите 30 години печелят по-малко от тези, които са родени десетилетие по-рано. Средният годишен доход на домакинствата е намалял за родените в началото на 80-те в сравнение с родените през 70-те години.

По-ниският среден доход е оказал пряко влияние върху потенциала за натрупване на богатство на милениалите. Те са натрупали 20% по-малко състояние, в сравнение с родените през 70-те години.

Въпреки това, милениалите с най-малко бакалавърска степен или по-висока се оказват по-добри от тези без такава. Само 10 на сто от тези с бакалавърска или по-висока степен живеят с родителите си в сравнение с 16 на сто с висше образование и 20% завършили средно образование.

От съществено значение е да се отбележи, че милениалите работят за изграждането на допълнителни източници на доходи. 

2. Съмнителна финансова грамотност

Това може да бъде изненада за повечето хора, но това поколение изостава когато става въпрос за финансова грамотност. Резултатите в тест за финансова грамотност на GCSE бяха по-ниски от тези на 16-годишните.

Според проучвания около две трети от поколението не са получили финансово образование. Близо 49 на сто във Великобритания не знаят за ползите от инвестирането в акции в сравнение с парите. Имайки предвид тези факти, не е изненадващо, че над половината от поколението (55%) нямат финансов план.

3. Те обичат да се харчат добре

Средният милениал във Великобритания харчи 3 312,72 британски лири всяка година за лакомства, ядене, кафе, заведения, закупуване на дрехи и социални контакти. Ето как изглежда

Социални занимания: £ 904.20

Дрехи, обувки, аксесоари: £ 738.96

Хранене: 705,96 паунда

За себе си: 522,60 паунда

Ежедневни разходи (кафе): £ 441

Трябва да отбележим и това, че трети от милениалите или спестяват малко, или изобщо нищо. Извършването на тези малки промени ще им помогне да спестят допълнителни £ 662.54 всяка година.

Заплатите на милениалите още страдат от финансовата криза

Заплатите на милениалите още страдат от финансовата криза

Искате повече пари? Сменете работното място

4.И все пак мислят за парите си

Парите са повод за притеснения и стрес за милениалите. Доклад установява, че почти половината от поколението (45 процента) се притеснява от дълг, дори повече, отколкото се тревожи за работата или здравето си.

Друго проучване разкрива, че две трети от тях губят съня си заради проблемите с парите.

Друга причина за стреса е образът на успешен живот, представен от социалните медии. Най-малко 66 на сто от поколението обвиняват социалния натиск, да постигнат нещо до определена възраст, за допълнителен стрес.

Когато говорим за макроикономически фактори, милениалите плащат почти една четвърт (23%) от заплатата си в разходите за жилище, което повече в сравнение с предишни поколения.

5. Те успяват да спестят малко пари

Проучване от Revolut установява, че приблизително две трети от милениалите спестява редовно. Според финансовата институция средното спестяване е 174 паунда на месец. Милениалите в Лондон спестяват повече от други региони, отделяйки 254 паунда на месец.

Основната причина, поради която милениалите спестяват, е да натрупат средства за първия си дом (33 на сто) и да отидат на почивка (30 на сто). Тези цифри до известна степен съответстват на доклада на Experian, който изчислява, че разходите за празници на това поколение ще нараснат с 4,9 процента през 2020 г.

Едва една четвърт от поколението инвестира в акции или капиталови инвестиции.

6. Но не спестяват за пенсиониране

Планирането не е вълнуваща тема за повечето хора, въпреки това е критичен аспект от нашия финансов живот. Що се отнася до пенсионните спестявания или планирането, милениалите са изправени пред недостиг от 60 и повече процента.

По-ниските доходи, по-високите цени на жилищата вероятно ще забавят пенсионирането на милениалите до 68 години, спрямо 66 за родителите им.

Изследване в Лондон показва, че една трета от тях не са знаели за пенсионните вноски, направени по тяхната сметка. Други 22 процента не знаят, че имат пенсия. Над 18 процента от тях във Великобритания нямат представа колко приходи ще са им нужни по време на пенсиониране.

Финансовите съвети, които милениалите дават на поколението Z

Финансовите съвети, които милениалите дават на поколението Z

Спестяване и планиране на финансите - сред най-важното

7. Те предпочитат да плащат за преживявания, отколкото за притежания

Множество проучвания показват, че милениалите предпочитат преживяванията пред нещата, което е основната причина за по-голямото "харчене за опит". Проучване на Deloitte поставя пътуванията и обикалянето на света като стремеж номер едно за тях (57%), последвано от печелене на по-висока заплата (52%) и закупуване на собствени къщи (49%).

Изследванията установяват, че най-малко 96 на сто от населението на Обединеното кралство е харчило пари за развлекателни дейности през първото тримесечие на 2019 г. Важно е да се разбере, че развлекателните дейности включват културни събития, заведения и барове, и кафета.