Кофеинът и спането имат нещо общо. И двете повишават вниманието ви и ви карат да бъдете по-внимателни, каквото и да правите. Комбинацията от двете обаче дава най-добри резултати, но само, когато са направени в необичайна последователност - кафето преди дрямката.

Не ви се вярва? Според експеримент, проведен през 1997 година, именно в това се крие ключът към бодростта и ефективността.

В него били включени 12 души, които за продължителен период от време не са спали достатъчно часове. Те трябвало да изпият голяма чаша кафе и след това да шофират.

На следващ етап от експеримента също имали чаша кафе, но след това и възможност за 15-минутна дрямка.

Резултатите показали, че кофеинът им помогнал да се представят по-добре по време на шофиране, но по време на втория етап след включването и на спането се представили много по-добре при карането.

Има обаче едно условие, което е ключово в този случай - дрямката да е само няколко минути, а не да бъде заменена от дълбоко заспиване.

Друго важно условие е колко време след изпиването на кафето човек трябва да си легне.

Процесът от изпиването на топлата напитка до абсорбацията й трае 45 минути. Също така енергизиращият ефект идва след около 30 минути, след поемането й. Това означава, че човек не трябва да се забавя повече от 15 минути с дрямката.