Пандемията разтърси сериозно световната търговия. Производителите спряха да произвеждат, потребителите спряха да пазаруват, а здравните мерки срещу Covid-19 създадоха допълнителни притеснения за транспортните компании по света.

Половин година по-късно възстановяването вече е факт, макар и не с желаната скорост. "Темповете на възстановяване в момента спадат малко, катo ние очакваме това положение да се задържи в месеците до края на 2020 г.", каза пред Money.bg по Bulgaria ON AIR Миклош Шмит, глобален мениджър на центъра за споделени услуги и генерален мениджър на "Карготек България". Компанията произвежда оборудване и предоставя услуги за оптимизиране пренос на товари. Всеки втори товарен кораб има нейни системи и оборудване и всеки четвърти контейнер в света се придвижва благодарение на техника, произведена от нея, посочва Шмит, което ѝ дава добър поглед върху международната търговия.

Най-тежкият период бе през април и май, малко след въвеждането на мерки срещу здравната криза в почти всички икономики по света. "Но след месец юни виждаме едно стабилно възстановяване на използването на нашите продукти. Това говори и за възстановяване на световната търговия. Темповете на възстановяване в момента спадат малко, катo ние очакваме това положение да се задържи в месеците до края на 2020 г. Надяваме се, че световната търговия ще се върне на нивата си от преди пандемията до средата на 2021 г.", казва той.

Световната търговия се възстановява бързо

Световната търговия се възстановява бързо

Но рисковете не са отминали

Как пандемията ще промени търговията в бъдеще?

Затварянето на границите и проблемите, които това създаде на международните компании, които имат обширни вериги за доставки, създаде прогнози за началото на процес на "деглобализация". "Личното ми мнение е, че пандемията ще има много голямо отражение върху веригата на доставки, така както има отражение върху други сфери от живота на всички ни. Мисля, че промяната ще е най-вече в това, че стратегическото снабдяване ще се позиционира по-близо до мястото, където стоките ще бъдат използвани", казва Шмит. Но смята, че потребителските стоки няма да бъдат засегнати и там няма да има съществени промени.

Как се отрази пандемията на "Карготек България"?

Тъй като "Карготек" е част от световната търговия, ние също бяхме засегнати от ефектите от пандемията, подобно на много други компании и наши конкуренти. Въпреки това благодарение на навременните мерки, които предприехме, успяхме да задържим силните си финансови позиции. Въведохме някои временни мерки за съкращаване на разходи. За щастие служителите ни в България бяха слабо малко засегнати от тези мерки. Това, което се промени обаче, е начинът ни на работа. Бяхме една от първите компании в България, която въведе на глобално ниво изцяло дистанционна работа. Това беше възможно благодарение на силната ни ИТ инфраструктура и на иновативните системи, които използваме. Така в рамките на по-малко от един ден всички служители в България преминаха на режим работа от дома, без това по никакъв начин да повлияе негативно върху нашия бизнес. Ще продължим с този гъвкав подход, който позволява на служителите да решават сами дали искат да работят от дома си или от офиса.

Пандемията обаче ще предизвика друга трайна промяна, свързана с околната среда. "Мисля, че пандемията показа какъв е глобалният ефект от световната търговия върху околната среда. Затова ние очакваме, че ще бъдат въведени по-строги регулации върху световната търговия, свързани с околната среда. Ето това ще бъде най-голямата промяна, защото ние трябва да инвестираме повече ресурси в създаването на решения, които опазват околната среда", категоричен е Шмит.

Автоматизация

Една от възможностите компаниите в логистичния бранш да се справят с новите регулации е използването на повече автоматизирани решения. "Ние виждаме възможности в това, че автоматизацията ще увеличи ефективността. Така ще се движим и към роботизация. Вече има няколко пристанища в света, които използват изцяло електрифицирано и автоматизирано оборудване, произведено от нас. Така и нашите клиенти намаляват своя отпечатък върху околната среда и заедно с това разходите си", смята той.

Тенденцията вече се вижда. "Продажбите на екологично ефективни продукти през миналата година бяха 21% от всички продажби на компанията. Това показва един постоянен интерес към автоматизирани, еко ефективни решения в индустрията", посочва Шмит. И припомня, че "както и в други аспекти на нашия живот, роботизацията и автоматизацията ще играят все по-голяма роля за нас. Това е валидно и за световната търговия и ние вече виждаме, че това е бъдещето".

Как ще изглежда търговията в бъдеще?

"В света вече има пристанища, които са напълно автоматизирани и в тях работят много малко хора, които предимно наблюдават и контролират роботите, които работят на пристанището", казва той.

Как ще изглежда автоматизацията? "Представете си един кораб, който пътува към дадено пристанище и трябва да бъде разтоварен. В момента на пристанището има кранове, които се управляват от хора и разтоварват контейнерите на брега. След това контейнерите трябва да се натоварят на камиони, като този процес отново се управлява от хора. Ние вече имаме решението да направим този процес изцяло автоматизиран и роботизиран. Вече има пристанища, където работят съвсем малко хора, защото цялата логистика на пристанището се изпълнява от компютри. Това е добре, защото така се намаляват рисковете от нараняване за хората", коментира Шмит.

"Мога да ви дам и друг добър пример - когато един кораб е на път към пристанището, обикновено той не си комуникира с пристанището и се опитва възможно най-бързо да акостира на пристанището в планирания час, въпреки че на пристанището може да има забавяне и да не е подходящ момент за приемане на кораба. Нашите решения правят така, че корабът и пристанището да имат комуникация помежду си, както и да са във връзка с операторите на камионите, които ще превозват стоката. Ето как световната търговия ще стане много по-ефективна", прогнозира той.