Състоянието на българката икономиката е относителна стабилно на фона на икономическите кризи на някои места по света. Възстановяване растежа са на предепидемични нива. Енергийната криза понижи този процес, но имаме ръст на производство и ръст на износ, което влияе върху икономическия растеж. Това заяви бившият министър на икономиката в служебното правителство Даниела Везиева в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR.

"В следващите 20, 30 години всички приоритети по отношение на индустриализацията ще са свързани с кръговата икономиката. Регионалните политики ще са много важен аспект от това. Местната власт трябва да знае каква ще е визията за развитие в следващите 20 години на населеното място, защото България е с доста висок регионален дисбаланс", коментира Везиева.

По думите на бившия министър идеята на Министерството на икономиката и индустрията е да бъдат събрани всички водещи политики до развитието на така наречения производствен бизнес - малки и средни предприятия, като частта "стартъпи" да отиде в Министерство на иновациите и икономическия растеж.

"Предстои да видим нови политики и нови решения за това да се подпомогне иновативната част в развитието на икономическите сектори, така че да достигнем за по-кратък период до по висок икономически растеж", заяви тя.

"В последните изменения на стратегиите, които готви банката за развитие, основен приоритет са стартиращите предприятия в различните индустрии, като за пръв път се дава приоритет на креативната индустрия, която досега бе леко дискриминирани на финансовия пазар, защото няма как да покажат толкова широк обем на гаранциите, които са необходими з аизтегляне на кредит. Този приоритет ще даде увереност на този тип бизнес. Ако ние досега се смятаме за икономика на услугите, това ще даде тласък на развитието на така наречените креативни индустрии, свързани с разработването на термалните ни вози, с медицински туризъм и ред други иновативни неща".

По отношение на Плана за възстановяване и забележките от Европейския съюз, експертът заяви, че голяма част от забележките са технически, а не свързани с методология, философия на плана и др. "Екипът на вицепремиера Пеканов проведе успешен процес по внасянето на плана. Дори само това, че успяхме да отложим затварянето на ТЕЦ -овете Марица до 2030 година е успех", смята тя.

По отношение на ДКК бившият министър заявява, че когато е поела поста, министерството е заварило много дружества, които са от дълги години в ликвидация и по неизвестни причини не се ликвидират и редица неща, които отварят много въпроси.

"Трябва да се направи сериозен анализ на самото дружество и на това, че държавните дружества са създадени за това да са механизъм за изпълнение на стратегическите и оперативните цели на държавата. Трябва да си зададем въпроса как, закривайки една структура, ще изпълняваме ангажимента към приоритетите на страната. Лесно е да се каже, че се закрива дадено дружество, но не е лесно да се изгради", коментира тя.

Преките чуждестранни инвестиции

Според нея плановете на инвеститорите се променят в течение на изпълнението. За периода между май и края на ноември имаме около половин милиард инвестиции. "Последните, които получиха инвестиционен сертификат са "Ото Бок", които направиха инвестиция в Благоевград. Това е германска фирма за производство на протези и ортези", обясни Везиева. По думите й има и фирми, които са от години на нашия пазар и те разширяват инвестициите.

Това, което кара фирмите да се оттеглят обаче е, че има административни пречки, както и корупционните схеми, заяви тя.