Имаме застой в броя на сделките с имоти, което е естествен завършек на това, че през последните няколко месеца имаме спад в търсенията. Това е естествено, имайки предвид че банките обявиха политики за затягане на лихвените проценти от септември. Това накара купувачите, които смятат да ползват основни финансиране чрез кредит да се отдръпнат. Това доведе до застой на сделките в столицата. Това заяви Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес Недвижими имоти" в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Пазарът твърде дълго е в еуфория, много време търсенето надвишава предлагането, проблемите в строителството процеса на доставки доведе до това, че пазарът трябваше да се успокои. Това заяви и Младен Митов, мениджър пазарни проучвания в "Явлена".

"Все още не е в криза. От тук нататък ще сме свидетели на много по-предсказуем пазар. Това означава, че ние сме достигнали пик в цените на недвижимите имоти. Кредитите у нас бяха на нечувани ниски нива, работната заплата продължаваше да расте, но вече наблюдаваме обратна тенденция. Жилището вече няма да е на всяка цена. В момента има изкривяване поради простата причина, че пазара страда от липса на предлагане. Купувачите ще преосмислят кога да предприемат покупката. Няма да се стигне до сривове и падане на цени", заяви Митов.

По думите на Гергана Тенекеджиева процесът на повишаване на лихвите трябва да се случи и да върне пазара в нормалността и рамки, в които той той трябва д абъде. В голяма част от случаите купувачите се дърпат от твърде плашещи цени на определени имоти и вземат решението да се откажат. Намираме се и в една политическа нестабилност, в която има различна информация какво ще се случи през зимата - дали ще се спрат доставките на газ - т.е ние съвсем не сме изолиран пазар.

"Средната цена за жилище в София е около 1500 евро на кв. м. Това означава, че цената се е повишила с лихвения процент за този период. Имаме механично повишаване на цените. Имотите в големите градове често са надценени. Дори на някои места надценката е с 20-30%", коментира Митов.

Според Тенекеджиева големият ръст на цените стартира с тези хора, които купуваха, инвестираха и след това искат да продават. Те влагат своето време, умения и заслужават да спечелят и с това са направили намерението си за инвестиция.

Ваканционни имоти

Този тип имоти изживяват своя ренесанс. Дори инвеститори вече се оглеждат за нови места за строеж. Не само в морските, в планинските курорти също има огромен интерес. В крайна сметка се оказа, че българина е основен купувач, той се стопанисва и се грижи за имота си, смятат експертите.

Започнаха търсенията на ваканционни имоти тип втори дом от българите в разгара на пандемията. Тогава голяма част от хората си казват, че пандемията ще продължи дълго и се решават на тази стъпка и това продължава и до днес.

Имоти на зелено

С повишаването на цените на материалите инвеститорите вече не са толкова сигурни дали искат да продадат имотите си на зелено. Експертите съветват купувачите да се консултират преди подобни стъпки с хора, познаващи добре пазара и да обмислят добре, преди да направят покупка.