Към момента има дефицит на полупроводникови елементи, който се отразява върху целия автомобилен бранш. Засегнати са всички производители и се търсят не само краткосрочни, но и стратегически решения. В омента повечето доставчици са от Азия, Тайван и Китай. Търси се решение чрез стимулиране на локалното производство в рамките на Европейския съюз, включително и в България. Това заяви Росица Машалова, експерт с дългогодишен опит в търговията с автомобили в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Един от основните проблеми е забавянето на доставките на автомобили, което може да бъде от няколко до няколко месеца в зависимост от сложността на продукта, от производителя, от натовареността на производствените мощности. Търси се решение чрез оптимизиране на складовите наличности. Но при нишовите автомобили това е трудно приложимо решение", заяви тя.

По думите на Машалова преди 2 години е имало ръст на пазара от 1,6%-1,9% на база ЕС и данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили.

"В България този ръст беше 10% през 2018 на годишна база, а 2019 година е 3%. В момента ръстът през първите пет месеца, в сравнение с 2020 г. е доста по-голям и е от порядъка на 29,5% за ЕС, а за България около 26,6%. При подобен ръст и с комбинация на дефицити, имаме доста по-голямо забавяне на доставката на автомобили", коментира тя.

Според нея възможно решение е поръчката автомобил от склад или такъв, който е в производствената програма на съответния производител.

Ще се запази ли ръстът до края на годината?

Ако няма още един локдаун или ограничителни мерки, ръстът може да се запази. "От друга страна производителите очакват недостига на полупроводниковите елементи и чипове да се запазят и през третото тримесечие на годината, а това ще рефлектира върху резултатите", смята тя.

Промениха ли се цените през последните години?

Цените на новите леки автомобили се актуализират на годишна база. "Актуализацията може да бъде веднъж или няколко пъти на година, като това е при продуктови изменения в хода на жизнения цикъл на конкретен модел. Не се очаква пряк ефект от липсата на чипове и полупроводници в цените на автомобилите, но биха се ограничили текущите специални предложение, които изобилставаха през 2020 година, защото кризата завари производителите с пълни складове за други пазарни условия", заяви тя.

Сега, когато няма толкова автомобили като складови наличности, е нормално тези промоционални условия, кампании и текущи приложения да са по-малко, въпреки че фокусът се измества от цена за притежание към цена за ползване.

"Цена за притежания е цената за директна покупка. В последните години у нас е наблюдава тенденция, вече популярна в Европа, а именно това колко плащаме на месечна база за да ползваме автомобила - или ползване за определен период от време, пробег", коментира тя.

Вторичен пазар

Цените там се диктуват от това какво се случва при продажбата на нови автомобили, смята Машалова.

"Тъй като имаме дефицит при производството на нови коли, това покачва цените на автомобилите с малък пробег (до 2 години), защото те се явяват алтернатива на закупуването на нов автомобил. Има и по-малко предлагане на вторичния пазар, заради по-дълъг период на ползване", заяви тя.

Според прогнози на различни производители тенденциите на пазара в момента ще се запазят и през третото тримесечие на годината.

"Това ще се отрази на доставките до края на годината и до началото на следващата. Нормализиране на ситуацията може да се окачва от 2022 година, като от значение е факта дали ще има затваряне и още мерки", заяви тя.