Предстои да видим дали служебният кабинет ще информира обществото в какво състояние заварва държавните финанси. От ликвидна гледна точка изглежда, че към момента ситуацията е стабилна и нямаме основание да очакваме криза, но трябва да имаме предвид и динамиката на фискалния резерв - тази част от него, която е в БНБ по сметки на правителството. Това заяви Петър Чобанов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Имаше ситуация, в която тези наличности бяха паднали под 6 милиарда, което дава основание да се смята, че вероятно в определен момент е възможно бюджетът да е взел "назаем" от тези фондове", заяви той.

Кои от взетите мерки, свързани с пандемията са ефективни и кои могат да отпаднат?

По думите на Чобанов, когато се появят мерки със социален характер, трудно се отменят.

"Това са например 50-те лева добавка към пенсиите. Те трудно могат да бъдат отменени. Хората свикват с тях и всяка отмяна би породила социално напрежение. Дори служебният кабинет не може да си позволи да отмени тези средства, тъй като това може да окаже влияние върху вота. Дори да не са непременно свързани с кризата, част от мерките трябва да останат", смята той.

"Директно към кризата могат да се отнесат мерките за заетостта - 60/40 с различните модификации, както и мерките, свързани с предоставяне на някаква ликвидност на бизнеса, както и медиците на първа линия. От там нататък, може да се каже, че останалите мерки имат предизборен характер", заяви той.

Бюджетът не може да посрещне евентуално задълбочаване на кризата

Бюджетът не може да посрещне евентуално задълбочаване на кризата

Румен Гечев, депутат от БСП, на гости в предаването Money.bg

Според Чобанов проблемът е в ефективността на мерките. "Много от мерките не дойдоха навреме. Косвено основание да се смята така, е фактът, че отново през декември, както всяка година от управлението на ГЕРБ, бяха съсредоточени голяма част от разходите по основни бюджетни пера - между 25-30% бяха изхарчени през декември, което е неефективно."

"Ако погледнем и макроикономическите данни, може да видим как се "класираме" сред 27-те страни. Ако вземем основни показатели като БВП, безработица, заетост, инвестиции, инфлация, публични разходи и потенциален растеж - при шест от тях показателите в страната ни се влошават през 2020 година, спрямо 2019 година."

През периода 2008-2019 сме загубили 280 000 работни места, казва той.

"Това се обяснява с негативната демография, и негативните емиграционни процеси. Изоставаме по основният фактор на растежа - заетостта", казва той.

"По отношение на вътрешните инвестиции също се прогнозира спад през тази година . Това значи, че след две години на спад, наваксването ще е трудно. Това ще се отрази и на бюджета, където дефицита вече е 5,6% начислена основа. Това дава основание да се смята, че бюджетът няма да издържи", смята той.

По думите му служебният кабинет ще е принуден да предприема действия по преструктуриране на съществуващите разходи, за да може да осигури средсва за изборите и ако се наложи да се прилагат някакви антикризисни мерки.

Обща данъчна основа в ЕС - как ще засегне българския данъкоплатец?

Според думите на Чобанов тази дискусия започва след глобалната криза, когато са подписани редица документи, които стават част от законодателството на ЕС - т.нар. "fiscal compact".

"Тогава ние не подписахме точно онази част, която се отнася точно за тези общо данъци или обща политика към данъците. Този процес се развива и вървим към обща данъчна основа - това е най-вероятно да се случи. Когато влезем в еврозоната, ще трябва задължително да се присъединим към тази глава, дори да не искаме и ще станем част от общото европейско решение. Твърде вероятно е щом влезем в еврозоната да се приеме тази общо данъчна основа, което означава, че ще се повишат и данъците", заяви Чобанов.