Аутсорсинг секторът у нас продължава да набира кадри и е атрактивен работодател за много хора. В България условно индустрията може да се раздели на две: ИТ дейности и изнасяне на бизнес услуги, които може да са офис операции, но също и технологично насочени. 

"Наблюдаваме растеж от 19,6% за 2019 на годишна база. Приносът на този сектор в икономиката е 2,9 млрд. евро, което е равно на 5,5% от БВП на страната. Според нас това ще продължи и ще надмине над 8% от БВП". Това заяви Илия Кръстев, председател на управителния съвет на AIBEST в  предаването Money.bg  по телевизия Bulgaria On Air.

По думите му през 2020 продължават да се прибавят служители в индустрията - към август данните сочат, че има 3 000 нови работници в сектора. "Това, ако се запази като ръст, може да се приближим до ръста от миналата година", каза той.

Експертът прогнозира ускоряване на този растеж през следващата година, тъй като сега има процес, в който глобализацията е все по-важна. "Освен това пазарите, в които големи компании оперират се оказаха нестабилни в тази ситуация. Тук България има едно предимство, което е свързано с това как България се адаптира от минаване на работата от офис в работа от всяка една локация. Това се случи по-много по-адекватен начин, в сравнение с други страни."

"Въпреки, че ръстът продължава, той се забавя, защото е имало години, в които секторът се увеличава с 10 хиляди души и това в момента се забавя. Това забавяне се компенсира с увеличение на приходите в индустрията. Предизвикателствата в сектора са свързани с наличието на хора и тук има няколко фактора, които ще са ключови. Едното е колко бързо държавата предприема мерки за това да се улеснят регулациите за привличане на хора извън ЕС. Другото е, че в момента у нас има около 150 хиляди души, които са се завърнали от чужбина заради кризата и тук също едва ли ще имаме по-подходящ момент като държава да се опитаме да задържим тези хора", каза той.

Според Кръстев едно от ключовете неща, които ще играе роля за развитието на индустрията ще са хората и това дали те се чувстват приети в икономиката и дали има висок стандарт на живот, дали има осигурено образование и здравеопазване, защото в противен случай работата за чужди пазари е за предпочитане.

Какъв е профилът, който трябва да имаме, за да работим в аутсорсинг индустрията?

Според експерта езиковите познания са изискване за всички позиции. Необходими са и технически познания.

"Търсят се все повече хора в софтуерната индустрия и все повече хора за мениджмънт позиции. Цялата индустрия прави трансформация през последните години и се търсят все повече хора с познания за маркетинг и с опит в международни компании", каза Кръстев.

Какви са възнагражденията?

"Броят на хората, заети в индустрията е около 3,6% на всички, заети в икономиката. Тези хора генерират 9,5% от заплатите в икономиката. Средно, стартовите заплати са между 1500 - 2000 лева бруто. Има заплати, които стигат до 6-7000 лева в зависимост от дейността. През 2019 г. растежът на заплатите в сферата е около 10%", заяви той.

В момента градовете, които са най-добре представени са Пловдив, Варна, Бургас, Русе и т.н. "Това е важно за икономиката, не само за индустрията, защото хората остават в тези места да се развиват и са добре платени. За международните инвеститори също е важно да има повече от един център, в който има екосистема, която развива такива хора. Наличието й ще подобри локалната икономика и възможността за все повече инвеститори".