Милионерите бягат от Франция.

Около 10 000 милионери са напуснали страната през 2015 г. според доклад на New World Wealth, който предоставя анализи за глобалния сектор на заможните хора, предаде CNNMonеy.

В Париж се наблюдава най-голямото масово изселване на личности с голямо нетно състояние, като 7000 милионери са напуснали френската столица през изминалата година. Те са приблизително 6% от милионерите в Париж, които наброяват 126 000 души.

Повечето от парижките милионери са се преместили във Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Израел.

Проучването е въз основа на статистики за богатството, анкети, интервюта с експерти по миграцията, платформи за второ гражданство, мениджъри и агенти по недвижими имоти, както и разглежда статистиката за инвеститорски визи.

9000 милионери или 1% от общият им брой в Китай са напуснали страната през 2015 г., 6000 са си тръгнали от Италия, 4000 – от Индия и 3000 са напуснали Гърция.

От другата страна е била Австралия, в която са пристигнали 8000 милионери миналата година. Около 7000 са се преместили в САЩ и 4000 – в Израел.

Докладът сочи, че напускането на милионерите е „лош знак” за държавите. „Милионерите често са първите, които си тръгват... те разполагат със средствата да напуснат, за разлика от гражданите от средната класа”.

Отливът на милионерите може да ощети и местните икономики, тъй като много от тях притежават бизнеси, предоставят работни места и плащат високи данъци.