2020-а може да се нарече годината на пандемия, мащабни държавни стимули и на рекордно натрупване на богатство за милиардерите в света. При това с много бързи темпове. В резултат на поскъпването на акциите през последните месеци, от Forbes изчисляват, че през последните 12 месеца всички над 2200 милиардери в света са спечелили общо 1,9 трилиона долара или сума, равняваща се на икономиката на Италия. 

Така към 11 декември те разполагат с активи на стойност от общо 11,4 трилиона долара. А това е с 20% над общия размер на богатството им към 31 декември 2019 година, когато той е 9,5 трилиона долара.

Най-богатите хора в САЩ отчитат впечатляващи резултати. В страната живеят над 600 души с над 1 милиард долара в сметката си, като за последните 12 месеца те са забогатели с 560 милиарда долара до общо 4 трилиона долара.

Никой от тях обаче не е имал по-добра година от Илън Мъск, чието нетно състояние е нараснало с впечатляващите 110 милиарда долара до близо 137 милиарда долара. Пикът от 630% в цената на акциите на Tesla го превърна в третия най-заможен човек в света. От друга страна милиардер номер 1 в света - Джеф Безос, е добавил 67,5 милиарда долара към богатството си до 182 милиарда долара.

Не, Илън Мъск всъщност не е вторият най-богат човек в света. Ето кой е той

Не, Илън Мъск всъщност не е вторият най-богат човек в света. Ето кой е той

Според изчисленията на Forbes

И докато супербогаташите в Щатите отчитат най-значително увеличение на личното си богатство, то Китай е мястото, където те като група са добавили най-голяма сума към състоянието си.

Взети заедно всички 400 милиардери в страната са добавили 750 милиарда долара или с 60% повече към сметките си до общо 2 трилиона долара. А тази сметка е без в нея да бъдат включвани тези от Хонконг, които към настоящия момент управляват активи за 380 милиарда долара.

Един от големите печеливши в Китай е основателят на бутилиращата компания Nongfu Spring Шонг Шеншен. В началото на годината той имаше активи на стойност от 2 милиарда долара, които след дебюта на компанията му на борсата нараснаха над 30 пъти до 62,5 милиарда долара.

Nongfu Spring, която направи 68 души милионери

Марката вода, която направи 68 души милионери

Собственикът на компанията вече е третият най-богат човек в Китай

В Европа френските милиардери са тези, успели да увеличат най-много богатството си през 2020 година. Всички 40 супербогаташи в страната са добавили 95 милиарда долара към сметките си до общо 500 милиарда долара. Повече от половината от този ръст идва само от двама души - магнатът в индустрията с луксозни стоки Бернар Арно и наследницата на империята L'Oreal Франсоаз Бетанкур Майерс.

Богатството на собственика на гиганта LVMH, който управлява марки като Louis Vuitton и Christian Dior, се е увеличило с 30% или с 35 милиарда долара. Това го направи и вторият най-заможен човек в света. Бетанкур Майерс, от своя страна, е забогатяла с 14 милиарда долара за последните 12 месеца.