Сривът на технологичния пазар повлия и на един от най-влиятелните хора в музикалната индустрия Даниел Ек. Главният изпълнителен директор на платформата за аудио стрийминг Spotify пострада заради обвиненията, че Spotify помага за разпространението на дезинформация за ваксините чрез популярен подкаст. Ек, който е и съосновател на компанията, претърпя финансови загуби за 1 милиард долара от началото на 2022 г., съобщава Bloomberg.

Това е голям срив в богатството за 38-годишния милиардер, който едва миналия февруари достигна пика си на богатството си от 5,7 милиарда долара, след като акциите на компанията достигнаха рекордно високо ниво, малко след като подкастът "The Joe Rogan Experience" стана достъпен в платформата.

По-голямата част от богатството на Ек е обвързано с акциите му на Spotify - той притежава около 8% от компанията. Цената им обаче намаля с почти една трета тази година.

Освен това Spotify публикува разочароващи данни. Компанията обяви, че ще приключи първото тримесечие с 418 милиона потребители и 183 милиона платени абонати, като това беше доста под очакванията на анализатори.

Джони Мичъл и Нийл Йънг премахнаха музиката си от платформата след спора за подкаста на Джо Роган, което беше още един удар за платформата. Към тях се присъединяват още няколко артисти.

Ек обяви по-рано през седмицата, не може да предвиди какъв ефект ще има даден подкаст върху слушателите и в частност този на Роган. Компанията ще го накаже, ако шоуто му нарушава правилата за съдържанието му, каза още той.

Компанията е "домакин" на повече от 3,6 милиона подкасти и десетки милиони песни, много от които изразяват противоречиви гледни точки.